Αντιμέτωπη με πιθανά πρόστιμα βρίσκεται η Google, έπειτα από την κοινή νομική δράση που θα λάβουν εναντίον της έξι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών, έρχεται μετά την αποτυχία της Google να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει στην εταιρεία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και να αλλάξει τις πολιτικές της

«Ο στόχος των αρχών δεν είναι να επιβάλουν πρόστιμο στην Google», δήλωσε η Isabelle Falque-Pierrotin, του γαλλικού γραφείου ασφαλείας που συντόνισε τη δράση ομόλογων οργανισμών από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. «Ο στόχος είναι η Google να μένει μέσα στα όρια που ζητάμε».

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία, σε δήλωσή της, τονίζει ότι «σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές της Google δεν συμμορφώνονται με όσα έχει θεσπίσει η Κομισιόν αναφορικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Google θα έπρεπε να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κάλεσε τη Google να επιτρέψει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που γίνονται γνωστά για αυτούς. Επιπλέον, η Google θα έπρεπε να θέσει σε εφαρμογή εργαλεία, προκειμένου οι χρήστες να διαχειρίζονται τον όγκο δεδομένων που τους αφορούν και γίνονται γνωστά στο διαδίκτυο.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αμερικανική εταιρεία έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων των χρηστών της.