Τα λογισμικά της Siemens έχει ως στόχο ιός σύμφωνα με ειδικούς του τομέα Πληροφορικής. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times ο ιός απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο εγκαταστάσεων εργοστασίων, μεταξύ των οποίων και ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν.
Ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση του ιού. «Είναι απίστευτο…Μάλλον είναι κάτι παραπάνω από βιομηχανική κατασκοπεία», δήλωσε ο Τζέιμς Λιούις, ειδικός του αμερικανικού Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα των FT πρόκειται για τον πρώτο ιό που έχει ως στόχο την φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων και όχι μόνο την παράλυση ενός συστήματος Πληροφορικής.
Ο ιός Stuxnet ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο και αναζητεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μολύνει ένα ειδικό πρόγραμμα, που έχει κατασκευασθεί από τον γερμανικό όμιλο και το οποίο ελέγχει τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου, των ηλεκτρικών σταθμών και άλλων βιομηχανικών μονάδων. Μπορεί να μείνει κρυμμένος στους υπολογιστές και να τεθεί σε λειτουργία όταν θα έχει αναγνωρίσει τον στόχο του. Τότε μπορεί να ελέγξει βαλβίδες ή άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα και μέσω αυτών να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Ρελ Σούουενμπεργκ της εταιρείας ασφαλείας στον τομέα της Πληροφορικής Kapersky Labs Americas, ο Stuxnet που μολύνει εδώ και έναν χρόνο, μέσω των USB, τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα των Windows, δεν έχει ανάγκη από το Ίντερνετ για να επεκταθεί.
Μέχρις στιγμής η Siemens έχει εντοπίσει 15 περιπτώσεις πελατών της που έχουν πληγεί από τον ιό, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει επιπτώσεις στην παραγωγή. Σύμφωνα με την εταιρεία τούς τροφοδότησε με ένα αντίδοτο και από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει εντοπισθεί νέα προσβολή.
Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας δήλωσε ότι η Siemens «δεν έχει πουλήσει κανένα λογισμικό εκεί και δεν έχει σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».