Αίσθηση είχε προκαλέσει παλαιότερα η παρουσίαση παπουτσιών με ενσωματωμένο αισθητήρα που επικοινωνούσε με το iPhone καταγράφοντας πλήθος δεδομένων.
Μια ανάλογης σύλληψης φόρμα έρχεται να παρουσιάσει σήμερα η Τζένιφερ Ντάρμουρ που απευθύνεται σε όσους θέλουν να κάνουν πιλάτες, αλλά αμφιβάλουν αν το κάνουν σωστά.
Η ειδικά σχεδιασμένη φόρμα διαθέτει αισθητήρες που «ειδοποιούν», με δόνηση, το άτομο που τη φοράει όταν η στάση του σώματός του δεν είναι σωστή. «Δεν μοιάζει με έναν υπολογιστή που το… φοράς, μοιάζει με απλή φόρμα πιλάτες», εξηγεί η σχεδιάστρια.
Όπως τονίζει η Ντάρμουρ, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο ρουχισμό, εάν γίνει με διακριτικότητα και στυλ, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα και εμπορική. Αναφορικά με την εφαρμοσμένη τεχνολογία σε είδη ρουχισμού, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες ως προς την εξάπλωσή της.
Αρχικά, τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη είναι κατασκευασμένα από μέταλλα ή σκληρά πλαστικά και όχι από εύκαπτες ίνες, όπως τα ρούχα. Έπειτα, τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι συσκευές – όπως η πρωτότυπη φόρμα πιλάτες – είναι μαζικά, οπότε ο διαχωρισμός τους είναι αναγκαίος προκειμένου να καταλήξει ο χρήστης σε ένα σαφές συμπέρασμα.
Τέλος, η διαδραστική σχέση ανάμεσα σε υπολογιστές και ανθρώπους μπορεί να είναι ενοχλητική, αναγκάζοντας τα άτομα να σταματήσουν ότι κάνουν, προκειμένου να ελέγξουν τα μηνύματα που «στέλνει» η κάθε συσκευή.
Η «έξυπνη» φόρμα για πιλάτες επιχειρεί, κατά τη Ντάρμουρ, να ξεπεράσει τις παραπάνω προκλήσεις. Διαθέτει τέσσερις αισθητήρες στο εμπρός και πίσω μέρος αλλά και στις δύο πλαϊνές πλευρές. Αυτοί οι αισθητήρες παρακολουθούν διαρκώς την κίνηση των μυών και τη στάση του σώματος.
Μέσω της δόνησης, η φόρμα προειδοποιεί τον άνθρωπο που τη φορά ότι πρέπει να μετατοπίσει το σώμα του και να διορθώσει τη στάση του. Εξάλλου, όπως τονίζει η Ντάρμουρ «το παν είναι η ακρίβεια».