Από την πρώτη κιόλας ημέρα δημιουργίας του Twitter, το Μάρτιο του 2006, όλα τα tweets που δεν ξεπερνούν τις 140 λέξεις, έχουν μεταφερθεί και αρχειοθετηθεί στην αμερικανική βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον.
Ανάμεσα σε αυτά που έχουν διασωθεί, μπορεί κανείς να βρει το πρώτο που δημοσιοποιήθηκε από τον συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ ή ακόμα και το tweet το Μπαράκ Ομπάμα όταν κέρδισε για πρώτη φορά την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 2008. Η μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα αρχεία που έχει κατά καιρούς αποθηκεύσει η βιβλιοθήκη, τα tweets αυξάνονται σε καθημερινή βάση με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό.
Η βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου μετράει περισσότερα από 200 χρόνια ζωής και μέχρι στιγμής έχει λάβει περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια μηνύματα μέχρι σήμερα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, λάμβανε σε καθημερινή βάση 500 εκατομμύρια μηνύματα τη στιγμή που ο αριθμός αυτός πέφτει στα 140 εκατομμύρια για τον Φεβρουάριο του 2011.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης, εντοπίζονται στην αποθήκευση και εκμετάλλευση αυτών των αρχείων, αφού όπως παραδέχεται ο επικεφαλής του Twitter, Ντικ Κοστόλο, «η τεχνολογία που θα επέτρεπε στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι ξεπερασμένη και δε μπορεί να συνεργαστεί με την τεχνολογία παραγωγής των μηνυμάτων».
Πολύ σημαντική εξάλλου είναι και η διαδικασία της αποδελτίωσης, με την αρμόδια των Εργαστηρίων για τα Δικτυακά Αρχεία στη Γαλλία, Λουίζ Μερζό να τονίζει πως «οι πληροφορίες των μηνυμάτων δεν έχουν τόσο ενδιαφέρον από άποψη περιεχομένου, όσο για τον εντοπισμό τους, την ημερομηνία τους, την εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε ή ακόμα και το πλήθος των Followers».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως γίνεται λόγος και για την πιθανή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, με την βιβλιοθήκη να ξεκαθαρίζει πως δε πρόκειται να αποθηκεύσει και να αρχειοθετήσει μηνύματα που έχουν διαγραφεί ή που έχουν δημοσιευθεί σαν απόρρητα. Άλλωστε, δίνει το χρονικό περιθώριο για την διαγραφή του όποιου μηνύματος, αφού αυτό μεταφέρεται στα αρχεία της βιβλιοθήκης σε διάστημα 6 μηνών.
Η συγκεκριμένη αρχειοθέτηση, σίγουρα θα βοηθήσει σε διάφορες στατιστικές έρευνες, με την καθηγήτρια Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Κόρνελ στην Ουάσινγκτον, Λι Χάμφρις, να δηλώνει πως «τα εκατομμύρια αυτά tweets μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο γράφτηκαν».
Μάλιστα, μετά από μία επιλογή που εγκαινίασε το Twitter, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο κάθε χρήστης μπορεί να αρχειοθετεί τα δικά του μηνύματα, αν θέλει, ώστε να βοηθήσει και αυτός στην όλη διαδικασία, αλλά να έχει και αυτός άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κονγκρέσου.