Τα νέα Windows 8 δημιουργούν μια τάση από μόνα τους, αντιπροσωπεύοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο στοίχημα της Microsoft στη Steve Ballmer εποχή.
Ο πληροφοριακός κολοσσός έχει αναλάβει το έργο να συσκοτίσει από μόνος του τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ PC και tablets, ελπίζοντας πως οι χρήστες δεν θα μπερδευτούν στην πορεία. Η κίνηση φιλοδοξεί να φέρει τις touch οθόνες στον παραδοσιακό κόσμο των PC, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ notebooks και tablets.
Κι αυτή είναι μία μόνο από τις τάσεις της τεχνολογίας που αναδύθηκαν το 2012, μια χρονιά που είδε μια σειρά από εταιρίες της βιομηχανίας να κλείνουν κι άλλες τόσες να ξεπηδούν, αναδιαμορφώνοντας αμετάκλητα το τοπίο των σταθερών αξιών και παραδεδομένων παικτών.
Συνολικά, θα λέγαμε ότι η τεχνολογία έγινε περισσότερο κοινωνική και πιο «δικτυωμένη», με τη διάδραση των χρηστών να εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη.
Με αυτά υπόψη, ας δούμε τις ροπές της τεχνολογίας όπως αχνοφάνηκαν τη χρονιά που φεύγει και μέλλει να καθιερωθούν το 2013…
Φωνητικές εντολές
Η επιτυχία της εφαρμογής «Siri» της Apple έδειξε τον δρόμο και δεν είναι λίγοι αυτοί πλέον που προσπαθούν να δημιουργήσουν παρόμοιες φωνητικές υπηρεσίες. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε το 2013 το είδος αυτό της τεχνολογίας να «χτυπά» και άλλα smartphones, περνώντας κάποια στιγμή και στα tablets. Αλλά και τα PC δεν θα μείνουν πίσω στη νέα «ομιλούσα» εποχή της τεχνολογίας, αν και εκεί τα πράγματα θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας. Όσο για τις ιστοσελίδες, θα δούμε πλατφόρμες που θα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο με το «Siri», πλοηγώντας μας στις κατηγορίες του website…
Η παρακμή του e-mail
Αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και λίγο καιρό, με τα νιάτα που τελειώνουν το σχολείο να μην έχουν πλέον λογαριασμούς e-mail και να αφοσιώνονται αποκλειστικά στην κοινωνική δικτύωση και τις άλλες πλατφόρμες online επικοινωνίας. Τα αρχεία άλλωστε παραέγιναν μεγάλα για να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες downloading που μας επιτρέπουν να μοιραζόμαστε links είναι κατά πολύ γρηγορότερες αλλά και φιλικότερες στη χρήση smartphone ή tablet. Το e-mail τα έφαγε τα ψωμιά του…
Cloud gaming
Η Google ξεκίνησε τον χορό με διάφορες εφαρμογές και η OnLive άναψε τη φωτιά μια και καλή στον χώρο του gaming. Το Internet είναι το μέλλον (και) του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, με υπηρεσίες που μας επιτρέπουν πλέον να τρέχουμε ό,τι παιχνίδια θέλουμε, να τα νοικιάζουμε, να τα αγοράζουμε ή ακόμα και να τα δοκιμάζουμε δωρεάν, μέχρι και σε υπολογιστές που δεν έχουν τη δυνατότητα να «σηκώσουν» τους τελευταίους δημοφιλείς τίτλους. Την ίδια στιγμή, οι ταινίες στριμάρονται πλέον online αντί να τις κατεβάζουμε (νόμιμα πάντα) στον υπολογιστή μας, ενώ η ώρα που οι περισσότερες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε θα παίζουν αποκλειστικά στο Internet δεν είναι μακριά. Το 2013 θα μας επιφυλάξει εκπλήξεις στον τομέα αυτό…
App Stores
Η μόδα συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε μάλιστα μέσα στη χρονιά, κυρίως με το λανσάρισμα του app store της Microsoft. Οι εφαρμογές κατακλύζουν πλέον και το iOS της Apple και το Android, τάση που μένει να γενικευτεί απλώς και στα προγράμματα που τρέχουμε συχνά, χωρίς να αποτελεί έκπληξη αν τα αγοράζουμε κάποια στιγμή online από την Amazon…
Windows 8
Η φανερή προσπάθεια της Microsoft να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και τον διττό τρόπο που βλέπουμε τα PC και τα tablets αποτελεί στοίχημα που μένει να κερδηθεί στην αγορά, αν και τα Windows 8 κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτινάξουν τις διαχωριστικές γραμμές. Η υποδοχή που θα επιφυλάξουν οι χρήστες στα πρώτα touch Windows μέλλει να γενικεύσει ή να ανακόψει την τάση, αν και από τις πρώτες κριτικές τα πράγματα φαίνονται ενθαρρυντικά…
Το λεπτό είναι στη μόδα
Η Apple έδειξε τον δρόμο με λεπτά-πολύ-λεπτά προϊόντα, από το iPad3 και το iPhone 5 μέχρι και το περίφημο ultrabook της, το MacBook Air, και οι λοιπές φίρμες χόρεψαν στα βήματα των ιδιαίτερα λεπτών προϊόντων. Η επόμενη χρονιά θα είναι αναμφίβολα η χρονιά των… λεπτών κινήσεων στα notebooks, με την τάση να συνεχίζει να απασχολεί τους κατασκευαστές smartphones, tablets, αλλά και τηλεοράσεων.
Tablets παντού
Η Samsung κατασκεύασε ήδη ψυγείο με ενσωματωμένο tablet, με τους λοιπούς κατασκευαστές να μην έχουν την αβρότητα να το αφήσουν να περάσει έτσι αυτό. Τα tablets τα συναντάμε σήμερα σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων, από κουζίνες και ντουζιέρες μέχρι και λεκάνες! Και η αυτοκίνηση ωστόσο δεν πάει πίσω, με μοντέλα που διαθέτουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά tablet, με το «φαινόμενο iPad» να γενικεύεται πιθανώς από αυτοματοποιημένες οικιακές συσκευές μέχρι και συναγερμούς. Και ναι, θα μπορούμε να εγκαθιστούμε εφαρμογές στις περισσότερες από αυτές τις χρήσεις του tablet.
Peer-to-peer gaming
Ήδη εταιρίες όπως η Qualcomm πιέζουν (και θα τα καταφέρουν) για την προώθηση του peer-to-peer gaming στα smartphones, κίνηση που θα ευοδωθεί μέσα στο 2013, σηματοδοτώντας το τέλος για τα περισσότερα αυτόνομα gaming συστήματα. Αυτό θα επιτρέψει στους gamers να εμπλακούν με άλλους gamers σε ηλεκτρονικά παιχνίδια χωρίς χρεώσεις δεδομένων, καθώς τα κινητά τηλέφωνα θα επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους, κάνοντας ταυτόχρονα το gaming γρηγορότερο, μιας και δεν θα υπάρχουν οι καθυστερήσεις που οφείλονται σήμερα στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου.
Πυρήνες, πολλοί πυρήνες
Στα tablets θα κινηθούμε από τα διπύρηνα σημερινά μοντέλα σε μέχρι και 5 πυρήνες, γεγονός που οραματίζεται ήδη ο επεξεργαστής Nvidia Tegra 4. Τα πολυπύρηνα αυτά chipsets θα επιτρέψουν στις επόμενης γενιάς ταμπλέτες (όπως η Asus Transformer 2) να προσεγγίσουν υπολογιστικά επίπεδα PC, εκτελώντας απλές διεργασίες χωρίς να χρησιμοποιείται όλη η επεξεργαστική δύναμη. Οι πολλαπλοί πυρήνες θα αναδιατάξουν τη στρωμάτωση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών δημιουργώντας νέες κατηγορίες…
Έμφαση στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα
Τάση που ξεκίνησε ήδη μέσα στη χρονιά, αναμένεται να κορυφωθεί το 2013 και να πάρει μια σχεδόν λυσσαλέα μορφή: η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη. Ήδη έκθεση της McAfee παρουσιάζει το Android ως εξαιρετικά επισφαλές λειτουργικό, με το Android να αποτελεί σήμερα το πλέον πετυχημένο προϊόν για smartphones. Αυστηρότεροι κανονισμοί και νέες εφαρμογές είναι προ των πυλών, όλες προς την κατεύθυνση της περιφρούρησης της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των συναλλαγών αλλά και της ίδιας της επικοινωνιακής πράξης…