Μια νέα επανάσταση στην οικονομική και τεχνολογική Ιστορία του πλανήτη, «βλέπει» η General Electric. Μετά τη Βιομηχανική και την επανάσταση του Ίντερνετ, η επόμενη θα είναι το «Βιομηχανικό Διαδίκτυο», όπως την ονομάζει η πολυεθνική εταιρεία σε σχετική έκθεσή της.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της επανάστασης, θα είναι η σύνδεση των παραγωγικών μηχανών εργοστασίων μεταξύ τους σε ένα δίκτυο. Έτσι, θα μπορούν να επικοινωνούν, ρυθμίζοντας και συγχρονίζοντας με αυτόματο τρόπο τις διάφορες λειτουργίες τους, παρά τις μεγάλες αποστάσεις που θα τις χωρίζουν.
Μάλιστα, ο κόσμος βρίσκεται ήδη στο κατώφλι αυτής της τρίτης επανάστασης, καθώς έχουν αρχίσει να έρχονται σε επαφή ο ψηφιακός-ηλεκτρονικός με το μηχανικό και παραγωγικό κόσμο. «Ο κόσμος των πληροφοριών έρχεται πλέον να συναντήσει τον κόσμο των μηχανών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η σύνδεση αυτή, όπως αναφέρεται στην έκθεση των ερευνητών Πίτερ Έβανς και Μάρκο Ανουντσιάτα, θα επιφέρει τεράστια κέρδη στο πεδίο της παραγωγικότητας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 έως 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, κέρδη που θα αφορούν τόσο τις μεμονωμένες εταιρίες, όσο και τις εθνικές οικονομίες ως σύνολο.
«Το πλήρες δυναμικό του “Βιομηχανικού Διαδικτύου” θα γίνει αντιληπτό, όταν οι τρεις βασικές ψηφιακές συνιστώσες -οι έξυπνες συσκευές, τα έξυπνα συστήματα και οι έξυπνοι αυτοματισμοί- θα συγχωνευθούν ολοκληρωμένα με τις φυσικές μηχανές, τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, τους στόλους των οχημάτων και τα εταιρικά δίκτυα», όπως επισημαίνει η έκθεση.
«Όταν αυτό θα συμβεί, τα οφέλη από τη βελτιωμένη παραγωγικότητα, τα χαμηλότερα κόστη, καθώς επίσης από τα μειωμένα κατάλοιπα και απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας, θα εξαπλωθούν σε όλο το εύρος της βιομηχανικής οικονομίας», προσθέτει.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φιλόδοξη υλοποίηση του Βιομηχανικού Διαδικτύου θα εξοικονομήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε χρόνο εργασίας, όσο και σε παραγωγικούς πόρους, καθώς η επικοινωνία των μηχανών, σε συνδυασμό με τα νέου τύπου προγράμματα λογισμικού για τον έλεγχο και την ανάλυση των παραγωγικών διαδικασιών, θα καταστήσει πολύ πιο αποδοτική τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδίως όσων πρώτες θα κάνουν το μεγάλο τεχνολογικό άλμα και θα πρωτοπορήσουν σε αυτό τον τομέα.