Δυο μέλη του δικτυακού γκρουπ «IMAGiNE», που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ταινίες ενώ αυτές ακόμα προβάλλονταν στους κινηματογράφους, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Neil MacBride, γενικού εισαγγελέα της ανατολικής περιφέρειας της Βιρτζίνια, ο Willie Lambert από το Pittston καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση και τρία χρόνια εποπτείας, και πρόστιμο ύψους σχεδόν 500.000 δολαρίων.

Ο Sean Lovelady, 23 ετών από την Pomona καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση 23 μηνών, τρία χρόνια εποπτείας και πρόστιμο 7.500 δολαρίων.

Και οι δυο κατηγορούμενοι δήλωσαν ένοχοι στις κατηγορίες ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του εισαγγελέα της υπόθεσης αυτής. Ο Neil MacBride είναι ο ίδιος δικαστικός που έχει αναλάβει ως κατήγορος την υπόθεση του ιδιοκτήτη του MegaUpload, Kim DotCom.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τρέχουσα υπόθεση είναι «μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την πάταξη της κλοπής της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο εισαγγελέας Eric Holder δημιούργησε την IP Task Force για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο αριθμό εγχώριων και διεθνών εγκλημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».

Στην ίδια δήλωση, ο MacBride χαρακτήρισε την ομάδα «IMAGiNE» ένα «δίκτυο πειρατείας», τα μέλη του οποίου ήθελαν να είναι «οι πρώτοι που κυκλοφορούν αντίγραφα στο διαδίκτυο από ταινίες που προβάλλονται μόνο στους κινηματογράφους».

Τον προηγούμενο Αύγουστο ο Jeramiah Perkins, ιδρυτής και «αρχηγός» του IMAGiNE είχε ομολογήσει την ενοχή του στην αναπαραγωγή και διανομή δεκάδων χιλιάδων κλεψίτυπων αντιγράφων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Perkins αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων. Η καταδίκη του αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 3 Ιανουαρίου του 2013.