Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα «μαγικό» χαλί, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει πότε κάποιος έχει πέσει ή πάει να πέσει! Ακόμα, μπορεί να εντοπίσει αν το πατάνε άγνωστα πόδια, όπως για παράδειγμα ενός κλέφτη. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αν το χαλί «καταλάβει» ότι κάποιος παραπάτησε και έπεσε πάνω του, ενεργοποιεί έναν συναγερμό. Το ίδιο μπορεί να κάνει, εάν «αισθανθεί» ότι το πατάνε άγνωστοι.
Κάτω από το χαλί με τις «μαγικές» ικανότητες υπάρχει ένα πλέγμα από οπτικές ίνες, το οποίο συνεχώς καταγράφει τις πιέσεις που ασκούνται πάνω του από τα πόδια των ανθρώπων. Οι πιέσεις αυτές προκαλούν μεταβολές στο φως που διαπερνά τις οπτικές ίνες και μεταφέρουν τα σχετικά σήματα στις άκρες του χαλιού.
Ολόγυρα από το χαλί υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν σε έναν υπολογιστή. Ο τελευταίος, με τη βοήθεια του κατάλληλου λογισμικού (ανάλογου με αυτά που χρησιμοποιούνται σε μηχανήματα ιατρικής απεικόνισης), «μεταφράζει» και αναλύει τα σήματα, βγάζοντας τα σχετικά συμπεράσματα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική επίδειξη στο συνέδριο φωτονικής «Photon12» στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», ισχυρίζονται ότι το έξυπνο ηλεκτρονικό- φωτονικό χαλί μαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου. Παρατηρώντας τα βήματα αυτού που το πατά, σταδιακά αντιλαμβάνεται τις ανεπαίσθητες διαφορές στον τρόπο που κανείς περπατά (π.χ. σέρνει τα βήματά του ή προτιμά να στηρίζεται περισσότερο στο ένα πόδι σε σχέση με το άλλο), με συνέπεια να μπορεί να «προβλέψει» πότε αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα κινητικότητας σε έναν άνθρωπο- ίσως προτού καν ο ίδιος το συνειδητοποιήσει!
Το χαλί θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως συναγερμός κατά κλεφτών και άλλων ανεπιθύμητων εισβολέων σε έναν χώρο, καθώς, σύμφωνα με την ερευνήτρια Πατρίτσια Σκάλι, «θεωρητικά, θα μπορούσε να ξεχωρίσει τα βήματα των ανθρώπων και τα διαφορετικά παπούτσια που φοράνε».
Το χαλί αρχικά προορίζεται για σπίτια (ιδίως όπου ζουν ηλικιωμένοι), νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, όπως τα γηροκομεία, ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις πτώσεις ηλικιωμένων ή ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Μάλιστα, το σύστημα ανίχνευσης θα μπορούσε να εμπλουτισθεί έτσι ώστε το χαλί να διαθέτει διαφορετικού τύπου αισθητήρες, οι οποίοι να μην ανιχνεύουν μόνο τις διαφορές πίεσης, αλλά και άλλα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως οι λεκέδες από μία χημική ουσία ή η φωτιά. Οι οπτικές ίνες μπορούν να τοποθετηθούν σε υπάρχοντα χαλιά, συνεπώς δεν χρειάζεται να αγοράσει κανείς καινούριο.