Έπειτα από οκτώ μήνες ταξιδιού στο διάστημα, το όχημα Curiosity της NASA προσγειώθηκε στον Άρη για να ξεκινήσει την ερευνητική του αποστολή. Η μεγάλη πρόκληση που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) ήταν ότι είχαν μόλις μία ευκαιρία για να πετύχουν την προσεδάφιση του οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η NASA αξιοποίησε το κορυφαίο λογισμικό διαχείρισης κύκλου ζωής προϊόντων της Siemens (PLM) για το σχεδιασμό και την παραγωγή του οχήματος, αλλά και για τις εκατοντάδες ψηφιακές προσομοιώσεις των συνθηκών που θα αντιμετωπίσει το Curiosity σε όλες τις φάσεις του ταξιδιού του στον Κόκκινο Πλανήτη.
Στόχος της αποστολής του Curiosity είναι η ενίσχυση της γνώσης γύρω από το περιβάλλον του Άρη και η περαιτέρω συλλογή δεδομένων σχετικά με τις συνθήκες του και το κατά πόσο μπορούν να υποστηρίξουν την ύπαρξη διαφόρων μορφών ζωής. Το Curiosity είναι το πιο εξελιγμένο ερευνητικό όχημα που έχει σταλεί ποτέ στον Άρη. Για την επιτυχία της αποστολής ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντοχή του οχήματος στις ακραίες συνθήκες της εκτόξευσης, της εισόδου στην ατμόσφαιρα και της προσγείωσης στην επιφάνεια του πλανήτη.
Με δεδομένο ότι για τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να γίνει φυσική προσομοίωση πουθενά στη Γη, οι ειδικοί της NASA είχαν ανάγκη τεχνολογικές λύσεις που θα εξασφάλιζαν εκ των προτέρων την επιτυχία του εγχειρήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το λογισμικό PLM της Siemens βοήθησε τη NASA να διασφαλίσει ότι τα μηχανικά μέρη ταιριάζουν μεταξύ τους, λειτουργούν σωστά και αντέχουν σε οποιαδήποτε απαίτηση του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της αποστολής.
Η Siemens είναι μια από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που διαθέτουν λύσεις για οικονομικά αποδοτικές διαδικασίες για την αεροδιαστημική βιομηχανία. Συνδυάζοντας το λογισμικό PLM και τις τεχνολογίες αυτοματοποίησης της Siemens, οργανισμοί όπως η NASA, μπορούν να προχωρήσουν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση περίπλοκων έργων πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε μια περίοδο που η ταχύτητα και η αποδοτική χρήση κεφαλαίων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το βιομηχανικό κλάδο.
Το λογισμικό PLM της Siemens αποτελεί μια ολοκληρωμένη σουίτα, η οποία περιλαμβάνει λύσεις Computer-aided design (CAD), Computer-aided manufacturing (CAM), Computer-aided engineering (CAE), διαχείρισης δεδομένων προϊόντων (PDM) και digital manufacturing, βοηθώντας τους μηχανικούς να δώσουν απαντήσεις ακόμη και στις πιο περίπλοκες κατασκευαστικές προκλήσεις.
Σήμερα, το λογισμικό PLM της Siemens χρησιμοποιείται από πάνω από 70.000 πελάτες παγκοσμίως, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αεροδιαστημική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία, την παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών και μηχανημάτων, καθώς και άλλους κλάδους.