Στο ερευνητικό έργο GERYON συμμετέχει η Cosmote, με στόχο την ανάπτυξη υποδομών επικοινωνίας που, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα επιτρέπουν τη λήψη και αποστολή πληροφοριών πολυμέσων (γεωγραφική θέση, φωτογραφίες, βίντεο), διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ταχύτερη αναγνώριση και το συντονισμό των εμπλεκομένων, καθώς και την άμεση επέμβαση των ομάδων διάσωσης.
Το έργο «GERYON» (http://www.sec-geryon.eu/) επιδιώκει την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος έκτακτης ανάγκης νέας γενιάς, το οποίο θα βασίζεται σε τεχνολογία IMS (IP Multimedia Subsystem) και θα επιτρέπει την επικοινωνία φωνής και δεδομένων μεταξύ χρηστών και Κέντρου Εξυπηρέτησης Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης, μεταξύ Κέντρου Εξυπηρέτησης και ομάδων διάσωσης, καθώς και μεταξύ των ομάδων διάσωσης, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται συσκευές διαφορετικών τεχνολογιών (TETRA, 3G/HSPA, LTE – Long Term Evolution).
Στο πλαίσιο του έργου, η Cosmote είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση και παροχή υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά δίκτυα LTE, καθώς και για τη διασύνδεση με επαγγελματικά κινητά δίκτυα, όπως το TETRA. Επιπλέον, η Cosmote θα συμμετάσχει στον καθορισμό των προδιαγραφών και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση του συστήματος επίδειξης, μέσω δοκιμών με πραγματικούς χρήστες, ενώ θα συμβάλει στη διερεύνηση για την εμπορική αξιοποίηση του συστήματος και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.
Το «GERYON» είναι ένα ακόμη ερευνητικό έργο με αντικείμενο την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο οποίο συμβάλλει η Cosmote, μετά τη συμμετοχή της στο πανευρωπαϊκής εμβέλειας έργο «eΚΛΗΣΗ», που αποσκοπεί στην υλοποίηση εθνικής πιλοτικής εφαρμογής του ευρωπαϊκού αυτόματου συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall) σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, έχοντας να επιδείξει πληθώρα επιτυχημένων έργων και ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών στο χώρο της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στο έργο «GERYON» συμμετέχουν, επίσης, το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο), το Ερευνητικό Κέντρο «Δημόκριτος» (Ελλάδα), οι εταιρείες GRUPO CYS (Ισπανία) και VIOTECH COMMUNICATIONS (Γαλλία), καθώς και ο κρατικός πάροχος τηλεπικοινωνιών ITELAZPI (Ισπανία). Το έργο εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50%.