Το 7ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Ψηφιακές Επενδύσεις για την Ανταγωνιστικότητα και την Ανάκαμψη» ξεκίνησε σήμερα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, εκπροσώπων από επενδυτικούς φορείς και τραπεζικά ιδρύματα, διευθυντικών στελεχών από παρόχους δικτύων και υπηρεσιών, υψηλόβαθμων στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Καθηγητής κ. Σίμος Σιμόπουλος.
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στον κλάδο ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας αποτελούν προϋπόθεση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας, ενώ βασικό μέλημα της Πολιτείας παραμένει η διασφάλιση των όρων που θα επιτρέψουν τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την απρόσκοπτη άσκηση της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, ανέφερε ως βασικούς στόχους του Υπουργείου την προώθηση της ευρυζωνικότητας και ενός εθνικού σχεδίου για τη δημιουργία υποδομής οπτικών ινών στην επικράτεια, την ανάπτυξη αγροτικών δικτύων για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές, την αξιοποίηση όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχυθούν οι ψηφιακές υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, την επίσπευση της ψηφιακής μετάβασης και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Πρόεδρος του BEREC για το 2013, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος, τόνισε στην ομιλία του ότι ο δρόμος της ανάκαμψης είναι σε μεγάλο βαθμό ψηφιακός, γεγονός που επιτάσσει τη διαμόρφωση μιας «Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής» με άξονες τις προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές και τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες, μετρήσιμους στόχους και δράσεις και εμπλοκή όλων των φορέων. Ο Δρ. Κανέλλος επισήμανε ότι για την επίτευξη του στόχου «Ευρυζωνικότητα παντού και για όλους» απαιτείται η συνδυαστική ανάπτυξη σταθερών και κινητών ευρυζωνικών δικτύων. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη δραστικής μείωσης του κόστους ανάπτυξης νέων δικτύων, μέσω συνεπένδυσης, συνεργειών και κοινής χρήσης υποδομών μεταξύ των παρόχων, ενώ πρότεινε την υποχρεωτική ένταξη της μελέτης ινο-οπτικής καλωδίωσης στα δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών οικοδομής, προκειμένου να διαμορφωθούν σταδιακά «ψηφιακά ώριμα» κτίρια. Ακόμα, υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης εξωστρεφών και ευέλικτων επενδυτικών σχημάτων για την ανάπτυξη δικτύων ανοικτής πρόσβασης και συνδυαστικών υπηρεσιών με οφέλη για την αγορά και την οικονομία.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Καθηγητής κ. Σωκράτης Κάτσικας, ως κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, επεσήμανε ότι παρά την πρωτοφανή κρίση στη χώρα, ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, με μειωμένους βέβαια ρυθμούς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και να βοηθήσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση, απαιτεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις πολιτικές εκείνες που στοχεύουν στην κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Κάτσικας τόνισε πως στην προσπάθεια αυτή πολύτιμος συνεργάτης και αρωγός παραμένει όπως πάντα ο εθνικός ρυθμιστής.