Τα πτώματα της γυναίκας και των πέντε παιδιών, του που παγιδεύτηκαν κάτω από τα χαλάσματα του σπιτιού τους κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ψάχνει απεγνωσμένα ο Μαχμούντ Αμπού Ντάλφα.

Η σύζυγος και τα παιδιά του Ντάλφα ήταν μεταξύ των 35 μελών της εκτεταμένης οικογένειάς του που σκοτώθηκαν όταν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση χτυπήθηκε το κτίριο στο προάστιο Σετζάγια στην Πόλη της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2023, δήλωσε ο ίδιος. Καθώς οι βόμβες συνέχιζαν να πέφτουν, ανακτήθηκαν μόνο τρία πτώματα.

«Τα παιδιά μου είναι ακόμα κάτω από τα χαλάσματα. Προσπαθώ να τα βγάλω έξω…Ήρθε η πολιτική προστασία, προσπάθησαν, αλλά η καταστροφή τους δυσκολεύει. Δεν έχουμε τον εξοπλισμό εδώ για να ανασύρουμε μάρτυρες. Χρειαζόμαστε εκσκαφείς και πολλά τεχνικά εργαλεία», δήλωσε ο Αμπού Ντάλφα στο Reuters.

«Η σύζυγός μου σκοτώθηκε μαζί και με τα πέντε παιδιά μου –τρεις κόρες και δύο γιους. Είχα τρίδυμα», δήλωσε.

Στις μουσουλμανικές και τις αραβικές κοινότητες, η ταφή γίνεται συνήθως μέσα σε μερικές ώρες από τον θάνατο και η αποτυχία να ανασυρθούν τα πτώματα και να γίνουν αξιοπρεπείς ταφές προκαλούν οδύνη στις οικογένειες που θρηνούν.

«Ελπίζω ότι μπορώ να τους βγάλω έξω και να τους φτιάξω έναν τάφο. Μόνο αυτό θέλω από αυτόν τον κόσμο. Δεν θέλω να μου χτίσουν σπίτι ή να μου δώσουν κάτι άλλο. Το μόνο που θέλω είναι ένας τάφος γι’ αυτούς –να τους βγάλω έξω και να τους φτιάξω έναν τάφο», δήλωσε ο Αμπού Ντάλφα.

Η παλαιστινιακής Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης και ιατρικό προσωπικό έχουν ανακτήσει περίπου 200 πτώματα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ την Κυριακή, σε μια παύση του 15μηνου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 47.000 κατοίκους της Γάζας.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε όταν μαχητές της παλαιστινιακής Χαμάς επιτέθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 250 ομήρους, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία. Τουλάχιστον 94 από τους ομήρους παραμένουν στη Γάζα.

Ο Μαχμούντ Μπασάλ, επικεφαλής της υπηρεσίας, δήλωσε ότι τις επιχειρήσεις ανάσυρσης δυσκολεύει η έλλειψη ειδικών μηχανημάτων, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε καταστρέψει πολλά από τα οχήματά τους και είχε σκοτώσει τουλάχιστον 100 από τα μέλη του προσωπικού της. Ο Μπασάλ εκτιμά ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο και δεν έχουν ακόμα βρεθεί ούτε ταφεί φθάνει τους 10.000.

Καθώς εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Γάζα από την Κυριακή, αξιωματούχοι από την Παλαιστινιακή Αρχή, αντίπαλη της Χαμάς, είχαν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να συνεννοηθούν για το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο βασικά περάσματα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο Ραμπάχ Αμπούλιας, ένας 68χρονος πατέρας που έχασε τον γιο του Άσραφ σε ισραηλινή επίθεση, θέλει να προσφέρει στον γιο του ένα σωστό τάφο.

«Γνωρίζω πού έχει ταφεί ο Άσραφ, αλλά η σορός του είναι μαζί με τις σορούς δεκάδων άλλων, δεν υπάρχει τάφος γι’ αυτόν, δεν υπάρχει ταφόπλακα με το όνομά του», δήλωσε ο ίδιος από την Πόλη της Γάζας. «Θέλω να του φτιάξω έναν τάφο για να μπορώ να τον επισκέπτομαι, να του μιλάω και για να του ζητήσω συγγνώμη που δεν ήμουν εκεί γι’ αυτόν».

Βοήθεια από την Αίγυπτο

Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η Αίγυπτος έστειλε μπουλντόζες και κάποια άλλα ειδικά οχήματα για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο κατά μήκος της πλευράς των συνόρων που είναι στη Γάζα, ο οποίος είχε καταστραφεί από τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ