Ένα είδος γυαλιού, πολύ λεπτό σαν φύλλο χαρτί, το πάχος του οποίου μπορεί να μειωθεί έως τα 0,05 χιλιοστά και είναι πολύ εύκαμπτο έφτιαξαν επιστήμονες στη Νέα Υόρκη.
Το «Willow Glass» μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέου τύπου οθονών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, οι οποίες θα λυγίζουν!
Το νέο γυαλί, το πρωτότυπο του οποίου μόλις παρουσιάστηκε σε έκθεση στη Βοστώνη, θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε οθόνες που δεν είναι επίπεδες, σύμφωνα με την εταιρεία. Μέχρι όμως τέτοιες οθόνες να εμφανισθούν στην αγορά, το Willow Glass θα αξιοποιηθεί σε πιο συμβατικές οθόνες κινητών που γίνονται σταδιακά όλο και πιο λεπτές.
Το γυαλί κατασκευάστηκε με την τεχνολογία «fusion» (σύντηξη) που έγκειται στο λιώσιμο στους 500 βαθμούς Κελσίου των συστατικών του γυαλιού, ώστε να παραχθεί ένα συνεχόμενο φύλλο υλικού. Αυτό μπορεί να βγει σε ρολό από ένα μηχανισμό αντίστοιχο με αυτό στην παραγωγή χαρτιού, γεγονός που επιτρέπει την ευκολότερη και ταχύτερη μαζική παραγωγή του, αντίθετα με την παραγωγή ξεχωριστών φύλλων λεπτού γυαλιού που προορίζεται για τις τωρινές οθόνες.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον το «Willow Glass» να αντικαταστήσει πλήρως ένα άλλο είδος γυαλιού, που χρησιμοποιείται στις οθόνες των έξυπνων κινητών και στις ταμπλέτες, το Gorilla Glass.
Η πρώτη γενιά του Gorilla Glass εμφανίστηκε το 2007 και έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 575 προϊόντα 33 κατασκευαστών, καλύπτοντας τις οθόνες άνω του μισού δισεκατομμυρίου συσκευών παγκοσμίως. Το γυαλί αυτό εντόπισε πρώτος ο μακαρίτης συνιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς και το χρησιμοποίησε στο νέο iPhone.
Το Willow Glass, που προορίζεται να διαδεχτεί το Gorilla Glass, δεν είναι πάντως το πρώτο και μοναδικό που φιλοδοξεί να «ντύσει» μία φουτουριστική εύκαμπτη οθόνη. Σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια, ερευνητές δοκιμάζουν διάφορα υλικά, κυρίως το «θαυματουργό» γραφένιο, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004 και αποτελεί μία υπεραγώγιμη μορφή από φύλλα άνθρακα πάχους ενός μόνου ατόμου.
Εύκαμπτες οθόνες από γραφένιο έχουν ήδη δοκιμαστεί και υπόσχονται, εκτός από ευλυγισία και δύναμη, να προσφέρουν επίσης στον χρήστη τη δυνατότητα αισθητηριακών αναδράσεων, ώστε π.χ. το τηλέφωνο να «καταλαβαίνει» το περιβάλλον του.