Έχετε εθιστεί στο Twitter. Κάθε μέρα μπαίνετε γεμάτοι αγωνία για να δείτε πόσοι έχουν «πέσει» στη «γοητεία» σας και έχουν γίνει followers. Και όταν κάποιος σας «εγκαταλείπει», αναρωτιέστε τι στο καλό κάνατε λάθος! Κάτι σαν ερωτική σχέση δηλαδή!
Ιδού τα «θανάσιμα» λάθη του Twitter που μπορεί να σας στοιχίσουν κάποιους από τους πολύτιμους followers σας ή να σας κάνουν – χμμμ – ρεζίλι.
1. Μην ζητάτε συμβουλές και προτάσεις
Αν βρίσκεστε σε άγνωστο μέρος και θέλετε συμβουλές για εστιατόρια-καταστήματα-ξενοδοχεία, το ιδανικό «μέρος» για εσάς είναι το Google, και όχι το Twitter. Δίνετε στους followers σας την εντύπωση ότι είναι υποχρεωμένοι να σας απαντήσουν και ότι, αν δεν το κάνουν, είναι αδιάφοροι.
2. Μην αγνοείτε τους Followers.
Οι followers είναι το κοινό σας. Σαφώς, δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντάτε πάντα και σε όλους, αλλά αν τους αγνοείτε είναι βέβαιο ότι πολλοί θα πατήσουν το μαγικό κουμπάκι που λέει «unfollow». Απαντήστε στα μηνύματα που θεωρείτε ενδιαφέροντα και, πού και πού, κάνετε και κανένα retweet. Δεν κοστίζει τίποτα!
3. Μην παρακαλείτε τους άλλους να σας κάνουν retweet
Το να ζητάτε ευθέως από τους άλλους να διαδώσουν το μήνυμά σας είναι κακό μάρκετινγκ. Φροντίστε να το κάνετε αρκετά ελκυστικό, ώστε να το διαδώσουν από μόνοι τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι επίγουσες ανακοινώσεις. Και πάλι όμως, οι followers θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβουν αν είναι ανάγκη να κάνουν retweet. Δεν χρειάζεται να τους το υποδείξετε.
4. Μην διαφημίζετε το… γεύμα σας.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι τρώτε. Ιδίως αν τρώτε σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί. Αν είστε στην Ταϊλάνδη και απολαμβάνετε τοπική σπεσιαλιτέ με… σάπιο ψάρι, το πράγμα διαφοροποιείται. Αλλά, ακόμη και τότε, σίγουρα κάποιοι θα αηδιάσουν και θα φύγουν τρέχοντας.
5. Μην διαφημίζετε τα σχόλια που δέχεστε.
Κάποιος follower σας έστειλε τις ευχές ή τα καλά του λόγια. Χαίρεστε πολύ, αλλά μην το παρακάνετε. Ευχαριστήστε τον με ένα απευθείας μήνυμα. Μην γνωστόποιείτε το μήνυμά του σε ολόκληρο το timeline. Θα δείξετε ότι εκείνος είναι ευγενικός κι εσείς, απλώς… ψώνιο.
6. Μην απαντάτε σε προσβλητικά σχόλια.
Εδώ δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία. Το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να μπλεχτείτε σε έναν online καυγά των… 140 χαρακτήρων. Αφήστε το καλύτερα.
7. Μην στέλνετε «αδέσποτα» Link
Αν δεν έχετε χρόνο, όρεξη ή φαντασία για να συνοδεύσετε με μια φράση το link του υπέροχου άρθρου που θέλετε να μοιραστείτε με τους followers σας, είναι καλύτερα να μην το στείλετε καθόλου. Κάποιοι θα το ανοίξουν, αλλά οι περισσότεροι θα το εκλάβουν ως spam.
8. Μην ξεπερνάτε το όριο των 140 χαρακτήρων
Είναι σίγουρο ότι τα μηνύματα σε μορφή… σίριαλ, δεν φθάνουν στους αποδέκτες όπως θα έπρεπε. Χάνονται στην timeline, απλούστατα επειδή παρεμβάλλονται πολλά άλλα. Το όριο των 140 χαρακτήρων υπάρχει για να τηρείται. Αν δεν τα καταφέρνετε, ανοίξτε ένα blog.
9. Μην μιλάτε για το παιδί/σκυλί/γατί σας.
Εκτός από τους πολύ κολλητούς ή τους στενούς συγγενείς σας, οι υπόλοιποι «ειλικρινά αγαπητοί μου, δεν δίνουν δεκάρα».
10. Μην απευθύνεστε σε διάσημους σαν να είναι φιλαράκια σας.
Το Twitter σας δίνει αυτή την ονειρεμένη δυνατότητα να «μιλήσετε» με τα είδωλά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνατε και κολλητοί. Αν τους απευθύνεστε με τα μικρά τους ονόματα, γίνεστε ελαφρώς γραφικοί. Πόσω μάλλον όταν αξιώνετε και άμεση απάντηση…