Τελικά ο πόλεμος των mobile λειτουργικών αναμένεται να είναι έντονος το διάστημα που ακολουθεί. Από τη μια έχουμε τη μάχη μεταξύ Android και iOS με το Windows Phone να θέλει να μπει δυναμικά στο παιχνίδι.
Από την άλλη έχουμε τα ανερχόμενα λειτουργικά. Το CyanogenMod το οποίο δείχνει να μην θέλει να ακολουθήσει την πορεία του Android αλλά να αναπτυχθεί αυτόνομα, το Boot2Gecko της Mozilla και φυσικά το Tizen και το Ubuntu Phone OS!
– iOS – Αναπτύσσεται από την Apple και επειδή έχει τεράστιο μερίδιο της αγοράς φορητών συσκευών.
– Android – όχι καθαρό open source. Η Google έχει τα δικαιώματα του αλλά επιτρέπει σε τρίτους να το χρησιμοποιούν.
– Windows Phone – Microsoft. Εχει μικρό μερίδιο αγοράς και αναλογικά λίγες εφαρμογές. Η Microsoft προσπαθεί να το υποστηρίξει σε συνεργασία με τη Nokia που εγκαταλείπει το δικό της Symbian και στρέφεται σε αυτό. Δύσκολη η επιτυχία του αλλά όχι απίθανη.
Ανερχόμενα
Ubuntu OS – Η προσπάθεια της Canonical να μπει στο χώρο των φορητών συσκευών. Πολλοί το περιμένουν με ανυπομονησία.
Boot2Gecko – Το project της Mozilla. Αρκετά διαφορετική προσέγγιση απο τις υπόλοιπες. Έχει ήδη την υποστήριξη κάποιων εταιρειών αλλά δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσει ο κόσμος. Αν και στηρίζεται στο Linux, δεν θα είναι συμβατό με το Android. Οι εφαρμογές του Android δηλαδή δεν θα αναγνωρίζονται. Γενικά υπάρχουν πολλές ελπίδες γι’ αυτό.
Tizen – Open Source. Στηρίζεται στο Linux. To υποστηρίζει η Samsung, η Intel και το Linux Foundation. Το ενδιαφέρον της Samsung γι’ αυτό είναι μάλλον για να μην εξαρτάται πλήρως από τη Google και το Android τώρα που η εταιρεία εξαγόρασε τη Motorola Mobility και είναι πλέον και εταιρεία hardware. Λέγεται ότι με κάποιο τρόπο θα μπορεί να τρέξει και εφαρμογές Android.
CyanogenMod – Θεωρητικά αποτελεί διανομή του Android. Πρόσφατα όμως η ομάδα που το αναπτύσσει άλλαξε το logo του και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα προσπαθήσει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.
Θνήσκοντα
Windows Mobile – η προηγούμενη προσπάθεια της Microsoft στον τομέα των mobile λειτουργικών
Symbian – το λειτουργικό της Nokia. Εγκαταλείπεται για χάρη του Windows Phone μετά τη συνεργασία των Φιλανδών με τη Microsoft
Blackberry OS – Με την καθοδική πορεία των Blackberry σε λίγα χρόνια είναι απίθανο να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε.
WebOS – Η πρόταση της HP για τον τομέα των mobile λειτουργικών. Μετά την παταγώδη αποτυχία του η εταιρεία εγκατέλειψε την ανάπτυξη του και άρχισε σιγά σιγά να το κάνει open source.
Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι όμως ότι ενδέχεται στο επόμενο διάστημα να αρχίσουμε να βλέπουμε φορητές συσκευές με επεξεργαστές x86 αντί για ARM. Ήδη η Intel πρόκειται να διαθέσει κάποια σχετικά tablets-laptops.
Αν πράγματι συμβεί αυτό τότε δεν θα έχουμε λόγο να χρησιμοποιούμε mobile λειτουργικά και θα επανέλθουμε σε αυτά που έχουμε και για τους υπολογιστές μας: Windows, διανομές Linux ή Mac OS.
Άλλωστε το να υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά λειτουργικά είναι κάτι πολύ κακό για τον τομέα των φορητών συσκευών. Καταρχάς, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των open source οι ομάδες που ασχολούνται με το καθένα από αυτά είναι αναγκαστικά πολύ μικρότερες απ’ ό,τι αν υπήρχε μόνο ένα.
Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όμως υπάρχει με τις εφαρμογές. Αν οι developers είναι αναγκασμένοι να φτιάχνουν την ίδια εφαρμογή πολλές φορές, αναγκαστικά ή δεν θα δοκιμάσουν καν ή θα κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα τους. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερο να μην υπήρχε αυτή η πολυδιάσπαση ώστε και καλύτερης ποιότητας λειτουργικά να υπάρχουν αλλά και περισσότερες και πιο καλογραμμένες εφαρμογές;