Οι συσκευές πλοήγησης, τα γνωστά σε όλους μας GPS, έχουν αλλάξει οριστικά την εμπειρία της οδήγησης και έχουν διευκολύνει τη ζωή μας σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, δεν αποτελούν μια νέα εφεύρεση, καθώς τα πρώτα GPS κυκλοφόρησαν το 1930. Βέβαια, δεν χρησιμοποιούσαν δορυφορική τεχνολογία, αλλά χάρτινους… χάρτες.
Συγκεκριμένα, ο οδηγός το τοποθετούσε στο ταμπλό του αυτοκινήτου – όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα – και εισήγαγε το χάρτη της αρεσκείας του. Ένα καλώδιο, το οποίο συνδεόταν με το σύστημα ταχυμέτρου, έλεγχε το ρυθμό κύλισης του χάρτη. Με λίγα λόγια, ο χάρτης κινούταν ανάλογα με τη ταχύτητα του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να δείχνει πάντα το σωστό σημείο.
Σε περίπτωση όμως που απομακρυνόσασταν από τη διαδρομή σας, θα έπρεπε να εισάγετε ένα νέο χάρτη και να βρείτε μόνοι σας το ακριβές σημείο της τοποθεσίας σας.
Η εφεύρεση, η οποία ανακαλύφθηκε από την ιστοσελίδα Retronaut, εικάζεται ότι προέρχεται από την Ιταλία, καθώς μια εκ των φωτογραφιών δείχνει ένα χάρτη της Brandizzo, μια πόλη κοντά στο Τορίνο.
Είναι απίθανο το «Inter Avto» να αποτελούσε συσκευή μαζικής παραγωγής, καθώς εκείνη τη περίοδο το αυτοκίνητο ήταν προνόμιο μονάχα της άρχουσας τάξης.