proho.gr
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα με το όνομα Wikidata ξεκινάει η Wikipedia. Πρόκειται για την μετατροπή του περιεχομένου της σε μια σημασιολογική βάση γνώσεων στην οποία θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο άνθρωποι αλλά και υπολογιστές.

Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής τις προσπάθειας είναι οι διαφορετικές εκδοχές της ανά γλώσσα να βρίσκονται σε συμφωνία ως προς τα βασικά δεδομένα που περιλαμβάνουν (π.χ. ημερομηνίες). Οι διαφορές αυτές αποτελούν ένα από τα αδύνατα σημεία της εγκυκλοπαίδειας σήμερα, αφού η Αγγλική, η Γερμανική, η Γαλλική και η Ολλανδική έκδοση έχουν το περισσότερο υλικό, ενώ συνήθως οι υπόλοιπες γλώσσες υπολείπονται σημαντικά.

Πέρα από αυτό όμως, το Wikidata θα δώσει την δυνατότητα στους χρήστες να θέτουν στην υπηρεσία σύνθετα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα «ποιες από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου έχουν γυναίκα δήμαρχο».

Μέχρι τώρα ερωτήματα σαν κι αυτό μπορούν να απαντηθούν μόνο από λίστες που δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το Wikidata, αντίθετα, θα μπορεί να συνθέτει επιτόπου και αυτόματα τις πιο ενημερωμένες απαντήσεις.

Η προσπάθεια αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια. Το πρώτο θα περιλαμβάνει την δημιουργία μίας σελίδας Wikidata για κάθε καταχώρηση της Wikipedia, και στις 280 υποστηριζόμενες γλώσσες της εγκυκλοπαίδειας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε όλα τα άρθρα, ανεξαρτήτως της γλώσσας στην οποία είναι γραμμένα. Για παράδειγμα, η ημερομηνία γέννησης ενός προσώπου θα καταχωρείται σε ένα μόνο σημείο: το Wikidata. Η ολοκλήρωση του σταδίου αυτού έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2012.

Το δεύτερο στάδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, οι συντάκτες θα μπορούν να προσθέτουν και να επεξεργάζονται δεδομένα στο Wikidata, ενώ στην τρίτη φάση θα είναι δυνατή η αυτόματη δημιουργία λιστών και γραφημάτων που βασίζονται στα δεδομένα αυτά και που στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στις σελίδες της Wikipedia.

Όταν ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια, τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει το Wikidata θα είναι διαθέσιμος δωρεάν υπό την άδεια Creative Commons.

Αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν, και ο λόγος για τον οποίο η Google βρίσκεται μεταξύ των χρηματοδοτών του project. Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία κινείται προς την κατεύθυνση της σημασιολογικής αναζήτησης. Αν λοιπόν το Wikidata στεφθεί με επιτυχία είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μία από τις βασικές πηγές δεδομένων για την Google στην προσπάθεια της αυτή.