Ένας απέραντος κονιορτοστρόβιλος (ανεμοστρόβιλος που σχηματίσθηκε λόγω μεγάλων ανοδικών κινήσεων πάνω από αμμώδη περιοχή και μεταφέρει προς τα πάνω κονιορτό), ο οποίος ξεπερνάει τα 805 μέτρα σε ύψος απαθανατίστηκε από τη NASA, στην επιφάνεια του Άρη.

Το μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, ονόματι «Mars Reconnaissance Orbiter», συνέλαβε τη φωτογραφία με τη κάμερα υψηλής ανάλυσης HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς περιηγούταν πάνω από τη περιοχή Amazonis Planitia του πλανήτη Άρη.

Παρά τη λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη – το 1% της πίεσης της Γης – οι άνεμοι στον Άρη είναι αρκετά ισχυροί και προκαλούν συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Στη συγκεκριμένη περιοχή (Amazonis Planitia), έχουν παρατηρηθεί αρκετοί ανεμοστρόβιλοι και κονιορτοστρόβιλοι και είναι ορατοί ως ραβδώσεις στη σκονισμένη επιφάνεια.

Η εικόνα λήφθηκε κατά τη διάρκεια του Αρειανού έτους (το οποίο διαρκεί όσο δύο γήινα) και ο πλανήτης είναι αρκετά απομακρυσμένος από τον ήλιο.

Όπως ακριβώς και στη Γη, έτσι και στον Άρη οι άνεμοι κινούνται μέσω της ηλιακής θέρμανσης. Η έκθεση στις ακτίνες του ηλίου μειώνεται κατά τη διάρκεια του αρειανού έτους, ωστόσο ακόμη και τώρα, ο κονιορτοστρόβιλος ενεργεί αδυσώπητα πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη.