Η Chioma κάθεται στο γραφείο της Επιτρόπου Γυναικείων Υποθέσεων και Κοινωνικής Πρόνοιας του κρατιδίου Anambra, Ify Obinabo, με τον σύζυγό της, Ike, και κρατά στα χέρια της τον μικρό Hope, το μωρό που αποκαλεί «θαύμα». Μετά από οκτώ χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών να αποκτήσει παιδί, η Chioma δηλώνει κατηγορηματικά: «Είμαι η μητέρα του μωρού μου».
Όμως, η υπόθεση που λαμβάνει χώρα στη Νιγηρία δεν είναι τόσο απλή. Πέντε μέλη της οικογένειας του Ike παρίστανται στη συζήτηση και αμφισβητούν ότι ο Hope είναι βιολογικό παιδί του ζευγαριού. Η Chioma ισχυρίζεται ότι κυοφόρησε το παιδί για περίπου 15 μήνες, μια δήλωση που προκαλεί δυσπιστία.
Το BBC, ως μέρος της έρευνάς του για την απάτη «κρυπτικής εγκυμοσύνης», έλαβε άδεια να παρακολουθήσει τη συζήτηση. Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν είναι σοκαριστικές και φέρνουν στο φως ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές πιέσεις προς τις γυναίκες για να γίνουν μητέρες.
Η πίεση της κοινωνίας και η ευαλωτότητα των γυναικών
Η Νιγηρία έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες γεννήσεων παγκοσμίως, αλλά οι γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν αντιμετωπίζουν σκληρή κοινωνική πίεση, ακόμα και απόρριψη ή κακοποίηση. Η Chioma αναφέρει ότι η οικογένεια του συζύγου της την πίεζε να αποκτήσει παιδί και πρότεινε στον Ike να παντρευτεί άλλη γυναίκα.
Σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσει το όνειρό της, επισκέφθηκε μια «κλινική» που πρόσφερε μια εξωφρενική «θεραπεία». Αυτές οι κλινικές αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου κυκλώματος που βασίζεται σε μια απάτη γνωστή ως «κρυπτική εγκυμοσύνη».
Πώς λειτουργεί η απάτη
Η απάτη βασίζεται στην ευπιστία των γυναικών και την παραπληροφόρηση που διαδίδεται μέσω διαδικτυακών ομάδων. Οι απατεώνες παρουσιάζονται ως γιατροί ή νοσηλευτές και υπόσχονται «θαυματουργές θεραπείες» που εγγυώνται εγκυμοσύνη.
Η αρχική θεραπεία κοστίζει εκατοντάδες δολάρια και περιλαμβάνει ενέσεις, ροφήματα ή ουσίες άγνωστης σύνθεσης. Αυτά προκαλούν αλλαγές στο σώμα, όπως πρήξιμο στην κοιλιά, πείθοντας τις γυναίκες ότι είναι έγκυες.
Οι γυναίκες αποτρέπονται από το να επισκεφθούν κανονικούς γιατρούς, καθώς οι απατεώνες τούς λένε ότι η εγκυμοσύνη είναι «αόρατη» σε υπερήχους. Όταν έρθει η ώρα του τοκετού, τους ζητείται να πληρώσουν για ένα «σπάνιο φάρμακο» που κοστίζει από 1,5 έως 2 εκατομμύρια νάιρα (περίπου 1.180 δολάρια).
Η τραυματική εμπειρία της Chioma
Η Chioma περιγράφει ότι, όταν έφτασε η ώρα της «γέννας», της έκαναν ένεση στη μέση και της είπαν να σπρώξει. Αν και δεν αποκάλυψε πώς κατέληξε με τον μικρό Hope, δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν επώδυνη.
Η Επιτροπή Υγείας του κρατιδίου Anambra πραγματοποίησε έφοδο στην κλινική όπου η Chioma «γέννησε». Το συγκρότημα περιλάμβανε ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και δωμάτια όπου κρατούνταν έγκυες γυναίκες παρά τη θέλησή τους. Ορισμένες ήταν μόλις 17 ετών.
Μερικές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι εξαπατήθηκαν, ενώ άλλες συμφώνησαν να πουλήσουν τα μωρά τους από φόβο ή οικονομική ανάγκη. Μια γυναίκα, για παράδειγμα, είπε ότι της προσφέρθηκαν 800.000 νάιρα (470 δολάρια) για το παιδί της.
Δικαιοσύνη και προκλήσεις για το μέλλον
Μετά από έντονη ανάκριση, η επίτροπος Obinabo αποφάσισε να επιτρέψει στη Chioma και στον Ike να κρατήσουν το μωρό, αναγνωρίζοντάς τους ως θύματα της απάτης. Ωστόσο, αν εμφανιστούν οι βιολογικοί γονείς του Hope, η υπόθεση θα επανεξεταστεί.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν αλλάξουν οι αντιλήψεις γύρω από τη μητρότητα, τη στειρότητα και την υιοθεσία, τέτοιες απάτες θα συνεχίσουν να ανθούν.
Η υπόθεση της Chioma αποκαλύπτει μια σοκαριστική πραγματικότητα: την εκμετάλλευση της απελπισίας γυναικών που ζουν υπό την πίεση της κοινωνίας. Η πάταξη αυτών των κυκλωμάτων απαιτεί αυστηρότερη εποπτεία, καθώς και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των γυναικών και τις επιλογές τους.