proho.gr
Τώρα που η Thunderbolt της Intel έχει αρχίσει και γίνεται δημοφιλής μεταξύ των κατασκευαστών, η AMD θέλει και αυτή να επεκταθεί στην αγορά των πολυχρηστικών θυρών.

Η εταιρεία παρουσίασε λοιπόν στο πλαίσιο της CES 2012 ένα πρωτότυπο της «Lightning Bolt», το οποίο είναι σχεδιασμένο για την μεταφορά δεδομένων, συμπιεσμένου βίντεο αλλά και ενεργειακής τροφοδοσίας από ένα και μόνο καλώδιο. Η όλη ιδέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή μιας και συνδυάζει USB 3.0 και DisplayPort 1.2 ενώ η εταιρεία αναφέρει ότι μία θύρα Mini DisplayPort μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και τέσσερις επιπλέον οθόνες ταυτόχρονα.

Φυσικά, η ανάλυση μειώνεται με όσες περισσότερες οθόνες προσθέτει κανείς, ωστόσο θα παρέχεται η δυνατότητα για δύο οθόνες ανάλυσης 1080p και την οθόνη του laptop μας ή τέσσερις οθόνες με την ανάλυση των 1366×768. Η ιδέα είναι ότι θα υπάρχει ένα ειδικό chip της AMD στο laptop για την εν λόγω μονή θύρα και ένα εξωτερικό dock, το οποίο θα παρέχει μία μεγάλη ποικιλία επιπρόσθετων συνδέσεων συμπεριλαμβανομένου του βίντεο, Ethernet και USB.