Δύσκολα ένας χρήστης που χρησιμοποιούσε το Facebook μέχρι το 1999 και μετά δεν το ξαναεπισκέφτηκε, θα μπορούσε να αναγνωρίσει το ίδιο site σήμερα. Και αυτό γιατί, η εμφάνιση του δημοφιλούς ιστοτόπου κάθε άλλο, παρά θυμίζει τον αρχικό του σχεδιασμό.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για το Facebook αλλά και για πολλές άλλες ιστοσελίδες που από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί πολλές αλλαγές στο σχεδιασμό και την εμφάνιση τους.
Ακολουθούν παραδείγματα με την εμφάνιση δημοφιλών ιστοσελίδων όταν έκαναν δειλά, δειλά τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του διαδικτύου:
1. Google
Σχεδιαστικά δεν φαίνεται να έχουν γίνει κάποιες τραγικές αλλαγές, ωστόσο οι υπηρεσίες και οι δυνατότητές της έχουν σίγουρα αλλάξει. «Γονείς¬ της Google, είναι οι φοιτητές του Στάνφορντ PhD Sergey Brin και Larry Page, ενώ αυτή ήρθε στον κόσμο στις 4 Σεπτέμβρη του 1998. Το περιβάλλον τότε ήταν τόσο απλό, επειδή οι ιδρυτές δεν γνώριζαν HTML και έψαχναν για ένα γρήγορο σχεδιασμό.
2. YouTube
Η πλέον δημοφιλής ιστοσελίδα διαμοιρασμού βίντεο, που πλέον αν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τραγούδι, ένα στιγμιότυπο από την τηλεόραση ή κάποια ταινία, ή κάποιο αστείο ερασιτεχνικό βίντεο, τότε ανατρέχουμε στις τεράστιες βιβλιοθήκες της, λειτούργησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2005 με ένα σχεδόν άδειο περιβάλλον και κανένα στοιχείο βίντεο.
Το πρώτο βίντεο που μεταφορτώθηκε στην ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από έναν από τους ιδρυτές του YouTube, Jarwid Karim, και είχε τον τίτλο «Εγώ στο ζωολογικό κήπο». Είχε διάρκεια μόλις 19 δευτερόλεπτα, με τον ίδιο μπροστά από ελέφαντες στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο.
3. Facebook
Το Facebook – ή μάλλον το Thefacebook – δημιουργήθηκε από τον Mark Zuckerberg, τον Φεβρουάριο του 2004. Το αρχικό interface δείχνει την ιστοσελίδα να διαθέσιμη μόνο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τελικά αυτή όπως γνωρίζουμε επεκτάθηκε σε 800 εκατομμύρια σήμερα χρήστες από όλο τον κόσμο. Η διεπαφή απεικόνιζε επίσης την εικόνα του προσώπου ενός άνδρα στην πάνω αριστερή γωνία, που επρόκειτο για μία ψηφιακή επεξεργασμένη φωτογραφία του Al Pacino.
4. Yahoo!
Στην πραγματικότητα ένα αρκτικόλεξο του «Yet Another Hierarchical Officious Oracle», το Yahoo ήταν το δημιούργημα ενός άλλου διδύμου του Στάνφορντ, των Jerry Yang και David Filo. Τον Μάρτιο του 1995 το site είχε αναδειχθεί ως ο πρώτος online οδηγός πλοήγησης στο διαδίκτυο. Η αρχική διεπαφή χαρακτηριζόταν από μια απλή μπάρα αναζήτησης και συνδέσμους προς άλλους δικτυακούς τόπους, αλλά σύντομα μεταμορφώθηκε σε μία κομψή, εξατομικευμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
5. Amazon
Η Μέκκα των online αγορών ξεκίνησε πίσω το 1995 και αποτελούσε κυρίως ένα online βιβλιοπωλείο. Ο Jeffrey Bezos, βάφτισε το site δανειζόμενος το όνομα του γνωστού ποταμιού της νοτίου Αμερικής.
6. Twitter
Αυτός ο μόλις και μετά βίας αναγνωρίσιμος σχεδιασμός του κοινωνικού δικτύου, αποτελεί την πρώτη ιδέα του συν-ιδρυτή του, Jack Dorsey, τον Ιούλιο του 2006. Το γεγονός, ότι ο σχεδιασμός interface έχει αλλάξει τουλάχιστον έξι φορές κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν φαίνεται να απασχολεί τους διαρκώς αυξανόμενους, χρήστες του.
7. MySpace
Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003 ως ανταγωνιστής του Friendster, το αρχικό σχέδιο MySpace ήταν αρκετά απλό. Ωστόσο, όταν η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη μεταξύ του 2005 και του 2008, η News Corp αγόρασε το site κοινωνικής δικτύωσης έναντι 580 εκατομμυρίων.
Παρά το γεγονός ότι κάποτε κατείχε τον τίτλο της ιστοσελίδας με τις περισσότερες επισκέψεις στο Διαδίκτυο, το MySpace είδε μία απότομη μείωση στη χρήση του κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η ιστοσελίδα πρόσφατα πωλήθηκε στους Specific Media και τον Justin Timberlake προς 35 εκατομμύρια δολάρια.