Το διαστημικό σκάφος της NASA, Voyager 1 έφτασε στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος, μπαίνοντας πλέον στο διαστρικό διάστημα. Η NASA έχει ονομάσει το νέο «σπίτι» του σκάφους, «περιοχή στασιμότητας» – ένα είδος «κοσμικού καθαρτηρίου», όπου ο άνεμος των φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον ήλιο να έχει καταλαγιάσει, το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού συστήματος να είναι συμπαγές, και τα σωματίδια υψηλότερης ενέργειας να διαρρέουν έξω από το ηλιακό σύστημα και μέσα στο διαστρικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Ed Stone, επιστήμονα του προγράμματος Voyager, στο California Institute of Technology στη Πασαντένα, «Χάρη στον Voyager θα καταφέρουμε να δούμε πως είναι ο χώρος ανάμεσα στα αστέρια». Η ίδια η NASA το περιγράφει:
«Κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε, τα μαγνητόμετρα του Voyager ανίχνευσαν διπλασιασμό της έντασης του μαγνητικού πεδίου στην περιοχή στασιμότητας. Όπως και τα αυτοκίνητα που συσσωρεύονται στην έξοδο ενός φραγμένου αυτοκινητόδρομου, η αυξημένη ένταση του μαγνητικού πεδίου δείχνει ότι η εσωτερική πίεση από το διαστρικό χώρο προκαλεί τη συμπύκνωσή της».
Το βάρους 1.589 κιλών σκάφος Voyager 1 που ξεκίνησε το ταξίδι του το 1977, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ταξιδεύει με ταχύτητα 17,7 χλμ/δευτερόλεπτο και εξακολουθεί να στέλνει δεδομένα και μετρήσεις από απόσταση 17,7 δισ. χλμ από τον ήλιο.
Αυτό το καθιστά το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο και πιθανόν τον πρώτο ανιχνευτή που θα ξεφύγει από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Όπως και το άλλο σκάφος Voyager 2, έτσι και το Voyager 1, κουβαλάει μία χρυσή πλακέτα με φωτογραφίες της Γης και των κατοίκων της, καθώς και με ηχητικούς χαιρετισμούς από τον είδος «Homo Sapiens». Οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες του δορυφόρου αναμένεται να τον τροφοδοτούν με ενέργεια για τουλάχιστον μέχρι το 2025.
Περισσότερες τεχνολογικές ειδήσεις στο proho.gr