Τα μυστήρια που βρίσκονται γύρω από τρεις κομήτες του ηλιακού μας συστήματος διερευνούν δέκα μαθητές του Γυμνασίου Γουμένισσας και του 2ου Λυκείου Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επιχειρούν, για πρώτη φορά στα σχολικά χρονικά, να χειριστούν εξ αποστάσεως ένα από τα μεγαλύτερα ρομποτικά τηλεσκόπια, στο Τέξας των ΗΠΑ.
Οι κομήτες Sagram Reed και 176 Ρ, είναι τρεις από τους εφτά κομήτες, που έχουν ανιχνευθεί. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι η τροχιά τους είναι κυκλική και όχι ελλειπτική, ωστόσο, παρουσιάζουν ιδιαίτερο αστρονομικό ενδιαφέρον, καθώς δημιουργούν και χάνουν την ουρά τους, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.
Τις συνθήκες αυτές θα αναζητήσουν οι μικροί μαθητές, που επελέγησαν να συμμετάσχουν σε κοινό βαλκανικό πρόγραμμα, με κριτήριο τις επιδόσεις τους στην αστρονομία. Οι μαθητές από την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σερβία, θα χειριστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, το τηλεσκόπιο Monet, διαμέτρου 1,2 μέτρων, το οποίο λειτουργεί στον αστεροσκοπείο McDonald του Τέξας, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στη συνέχεια, θα αποστείλουν τα φωτογραφικά δεδομένα τους σε κοινή βάση, θα τα επεξεργαστούν και θα τα αναλύσουν με τη βοήθεια καθηγητών και αστρονόμων και τελικά θα τα δημοσιεύσουν σε επιστημονικά περιοδικά.
Οι Ελληνες μαθητές ξεκίνησαν τις παρατηρήσεις τους σήμερα από το αστεροσκοπείο του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αστρονομίας, Γιάννη Σειραδάκη, και των καθηγητών τους.
Το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και περιλαμβάνει σύνδεση με τους υπολογιστές του αστεροσκοπείου του Τέξας, μέσω του διαδικτύου, έλεγχο των μετεωρολογικών συνθηκών της περιοχής από μετεωρολογικά όργανα και άνοιγμα του θόλου του ρομποτικού τηλεσκοπίου, προκειμένου να προχωρήσουν στην συλλογή των αστρονομικών δεδομένων και φωτογραφιών, από τον νυχτερινό ουρανό του Τέξας.