Η ιαπωνική τεχνολογία στις υπηρεσίες των γονιών! Ένα ρομπότ, που ονομάζεται Chapit, αναλαμβάνει να κρατήσει παρέα στα παιδάκια, να τους πιάσει κουβεντούλα, αλλά και να αλλάξει τις πάνες τους…
Η νέα κυρίαρχη τάση είναι η δημιουργία κοινωνικά προσανατολισμένων ρομπότ, που μπορούν να εκτελέσουν διάφορες υπηρεσίες και να ελαφρύνουν έτσι τον φόρτο εργασιών μιας κοινωνίας που όλο και περισσότερο γερνάει.
Το ρομπότ Chapit, το οποίο είναι ευαίσθητο στους ήχους, μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις και να κάνει αστεία, προορίζεται να κρατά παρέα και να βοηθά μοναχικούς ηλικιωμένους, που αφθονούν στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Αυτά τα ρομπότ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ακούνε ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες των ηλικιωμένων από το ένδοξο παρελθόν τους.
Ένα δεύτερο ρομπότ, που ονομάζεται «Ρομπότ Προσωπικής Κινητικότητας» και δημιούργησε ο καθηγητής Κιγιόσι Ματσουμότο του πανεπιστημίου του Τόκιο, είναι εφοδιασμένο με τέσσερις κάμερες και ένα αισθητήρα, που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει το κέντρο βάρους του χρήστη-αφεντικού του. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να βοηθά τους ηλικιωμένους να μετακινούνται χωρίς να χρησιμοποιούν χειριστήρια, ενώ -χάρη στον αισθητήρα του- μπορεί να βρει ακόμα και τα γυαλιά που έχει ξεχάσει κάπου το «αφεντικό» του. Το ρομπότ αυτό, αν ποτέ παραχθεί μαζικά, θα είναι αρκετά ακριβό και θα κοστίζει περίπου όσο ένα μικρό αυτοκίνητο.
Το ήδη βραβευμένο ρομπότ «DiGRO» βοηθάει τους γονείς, κρατώντας παρέα στα παιδιά τους, όσο εκείνοι εργάζονται. Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ για να βρει μια εικόνα που θα διασκεδάσει τα παιδάκια ή ακόμα και να τη σχεδιάσει μόνο του!
Το ρομπότ με ρόδες «Yurina», δημιούργημα της εταιρίας Japan Logic Machine, μπορεί να σηκώσει από το κρεβάτι στα χέρια του κατάκοιτους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να σηκώσει τα πόδια του ασθενούς, να αλλάξει πάνες ή να τους μεταφέρει στο μπάνιο. Είναι, προφανώς, ιδανικό, για οικιακή νοσοκόμα.