Αμερικανοί Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πιο ολισθηρή επιφάνεια που έχει ποτέ επιτευχθεί. Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί σε ποικίλες εφαρμογές, όπως στο «τέλειο» αντικολλητικό τηγάνι, σε τζάμια που αυτοκαθαρίζονται και σε ρούχα που δεν μουσκεύουν από τη βροχή.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρν χρησιμοποίησαν φύλλα από ένα σαρκοβόρο φυτό, το νηπενθές, για να αναπτύξουν το νέο «σούπερ-υγρόφοβο» υλικό, το οποίο απωθεί σχεδόν κάθε υγρό που πέφτει πάνω του. Ουσιαστικά οι επιστήμονες αντέγραψαν τη μοριακή δομή των συγκεκριμένων φύλλων που δεν έχουν τριβή.

Η νέα επιφάνεια παραμένει άκρως ολισθηρή τόσο σε συνθήκες παγετού, όσο και υγρασίας, καθώς επίσης και σε μεγάλη ατμοσφαιρική πίεση αντίστοιχη με αυτήν που ασκείται επτά χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα. Όταν σχιστεί με μαχαίρι, το νέο υλικό (με την ονομασία Slips) αυτό-επιδιορθώνεται σχεδόν αμέσως και διατηρεί τις υγραπωθητικές ιδιότητές του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά στη βιοϊατρική (π.χ. για καλύτερους καθετήρες), την μεταφορά καυσίμων (για καλύτερους σωλήνες και αγωγούς), την οπτική (για καθαρότερους φακούς) κ.α. Το νέο υλικό θεωρείται μάλιστα απλό και φθηνό στην παραγωγή του.

Το μυστικό στην ολισθηρότητα του σαρκοβόρου φυτού φαίνεται να βρίσκεται στο ότι δημιουργεί ένα πολύ λεπτό στρώμα νερού στην επιφάνεια των φύλλων του, δημιουργώντας ένα φαινόμενο παρόμοιο με αυτό των ολισθηρών δρόμων στους οποίους γλιστρά ανεξέλεγκτο ένα αυτοκίνητο. Οι επιστήμονες μιμήθηκαν αυτό το φυσικό «τέχνασμα», εμποτίζοντας με ένα λιπαντικό υγρό ένα πορώδες υλικό που διέθετε μικροδομές.