Την 1η Απριλίου του 1876 ο Lars Magnus Ericsson άνοιξε ένα μηχανολογικό εργαστήριο σε ένα μικρό δωμάτιο 13 τετραγωνικών μέτρων. Από αυτόν το χώρο ξεκίνησε μια πολυεθνική εταιρεία που σήμερα απασχολεί περίπου 115.000 άτομα, δραστηριοποιείται σε 180 χώρες και διαθέτει 39.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Εδώ και 140 χρόνια, οι ιδέες, η τεχνολογία και οι άνθρωποί μας έχουν δημιουργήσει πραγματικά σημεία καμπής που έχουν ασκήσει τεράστια επίδραση στη ζωή μας, σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, οδηγώντας σε μια πραγματική μεταμόρφωσή τους.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζεται ένα «σημείο καμπής», μια χρονική στιγμή που τα πάντα αλλάζουν. Η ιστορία της Ericsson είναι γεμάτη από τέτοια σημεία καμπής, στιγμές κατά τις οποίες οδηγούμε αυτή τη μεταμόρφωση χάρη στην καινοτομία μας και την εφαρμογή ορισμένων από τις ισχυρότερες τεχνολογίες που έχουν εφευρεθεί ποτέ.
Τα κύρια σημεία καμπής στα οποία έχει συμμετάσχει η Ericsson είναι τα ακόλουθα:
1876 – Ίδρυση της εταιρείας
Το 1876 ο Lars Magnus Ericsson ίδρυσε την Ericsson, πεπεισμένος ότι η επικοινωνία ικανοποιεί μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη. Ο Lars Magnus και η σύζυγός του Hilda, καινοτόμοι επιχειρηματίες, εργάστηκαν μαζί και δημιούργησαν τα θεμέλια μιας εταιρείας που μελλοντικά θα γινόταν παγκόσμιος ηγέτης σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα και υπηρεσίες. Μέσα σε πέντε χρόνια, η εταιρεία ήδη δραστηριοποιείτο σε διάφορες ηπείρους. Παράλληλα ανέβαινε και η τεχνολογική καινοτομία του ζευγαριού, χάρη στην οποία ήδη το 1923 η Ericsson είχε παρουσιάσει στην αγορά το προϊόν που σήμανε την εκθετική άνοδο των τηλεφωνικών δικτύων, το τηλεφωνικό κέντρο που έμεινε στην ιστορία ως «500 switch».
1981 – Κινητή τηλεφωνία
Το 1981 η Ericsson εγκατέστησε στη Σαουδική Αραβία το NMT (Nordic Mobile Telephony), το πρώτο σύστημα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Το ΝΜΤ ήταν το πρώτο πλήρως αυτόματο σύστημα κυψελωτής τηλεφωνίας και τα πρότυπα πάνω στα οποία βασίστηκε αποτέλεσαν τη βάση του συστήματος GSM και της σύγχρονης τεχνολογίας κινητών τηλεπικοινωνιών.
1986 – Πρώτη εμφάνιση διαδικτύου μέσω κινητής τηλεφωνίας
Η Ericsson, σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, ανέπτυξε την πρώτη γενιά κινητού διαδικτύου. Το δίκτυο ονομαζόταν Mobitex και επέτρεπε την αμφίδρομη επικοινωνία ασύρματων δεδομένων, η οποία ήταν δυνατή χάρη στην τεχνολογία της Ericsson. Το Mobitex ήταν το πρώτο ασύρματο δίκτυο που παρείχε υπηρεσίες ώθησης (push) ασύρματου email σε διαρκή σύνδεση (always on), ενώ παράλληλα παρείχε τις πρώτες δημόσια διαθέσιμες υπηρεσίες επικοινωνίας ασύρματων δεδομένων στη Βόρεια Αμερική. Αυτή δεν ήταν παρά μόνο η αρχή· στη συνέχεια έγινε δυνατή η αποστολή εμπλουτισμένων πληροφοριών και εικόνων μέσω κινητού τηλεφώνου.
1998 – Bluetooth
Όταν η Ericsson εφηύρε την τεχνολογία Bluetooth το 1994 και την εισήγαγε στην αγορά το 1998, οι συσκευές κυριολεκτικά απελευθερώθηκαν σε κάθε γωνιά της γης. Η ασύρματη αυτή τεχνολογία, η οποία πήρε το όνομα του Δανού βασιλιά Harald “Blåtand” (Bluetooth) Gormsson, έγινε το παγκόσμιο πρότυπο ανταλλαγής δεδομένων σε μικρές αποστάσεις. Η Ericsson εμπνεύστηκε αυτό το πρότυπο και εργάστηκε για την παγκόσμια διάδοσή του. Το Bluetooth επιτρέπει σε κινητά τηλέφωνα να συνδέονται με φορητά ηχεία, ακουστικά, φορητούς υπολογιστές και συσκευές τύπου tablet, μόντεμ, κονσόλες παιχνιδιού, ιατρικές συσκευές και πολλά άλλα. Η τεχνολογία ήταν οικονομική και αξιόπιστη, ενώ παράλληλα επέτρεπε τη γρήγορη αποστολή δεδομένων με ελάχιστες απαιτήσεις από την μπαταρία, το οποίο ήταν ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της. Πέραν του ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία επέτρεπε την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών συσκευών, οι συσκευές μπορούσαν να συνδέονται μεταξύ τους ακόμα και χωρίς τη μεσολάβηση κινητού τηλεφώνου. Έως το 2013 είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια προϊόντα με τεχνολογία Bluetooth. Οι συσκευές μπορούν να συνδέονται και να δημιουργούν συνδυασμούς μεγάλων δυνατοτήτων, επηρεάζοντας όχι μόνο την ψυχαγωγία των καταναλωτών αλλά και τις πρακτικές και το δυναμικό του βιομηχανικού, επιστημονικού και ιατρικού χώρου. Το Bluetooth σταδιακά γίνεται το πρότυπο που χρησιμοποιείται στο Internet of Things (IoT) και στην επικοινωνία machine-to-machine (M2M), δηλαδή σε επιχειρηματικές και κοινωνικές εξελίξεις που μεταμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε, προσφέροντάς μας πολύ περισσότερα από τη δυνατότητα να είμαστε απλώς απαλλαγμένοι από καλώδια.
2009 – 4G/Κινητή ευρυζωνικότητα
Πολύ πριν από την καθολική διάδοση των συσκευών τύπου smartphone, η Ericsson συνέβαλε στη δημιουργία του προτύπου επικοινωνιών 4G. Όχι μόνο πληροφορίες, αλλά και ορισμένες από τις πιο καθηλωτικές και σημαντικές εμπειρίες μπορούσαν πλέον να μεταδίδονται ταχύτατα σε κάθε σημείο του πλανήτη, παρέχοντας έτσι μια εμπλουτισμένη εμπειρία ζωής οπουδήποτε και αν βρισκόταν ο χρήστης. Σε συνεργασία με άλλες πρωτοπόρες εταιρείες δημιουργήσαμε το πρότυπο LTE και εγκαταστήσαμε το πρώτο λειτουργικό δίκτυο LTE, το οποίο, χάρη στην απλουστευμένη τεχνολογία και το χαμηλότερο κόστος του, παρέχει υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη χωρητικότητα, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να απολαμβάνει ταχύτερα την πλούσια εμπειρία που επιθυμεί. Καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούσαν να προσφέρουν γρηγορότερα τη νέα γενιά τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας, οι χρήστες την εμπιστεύτηκαν για κάθε ανάγκη σύνδεσης, από βιντεοδιασκέψεις και παιχνίδια, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας στο κινητό και υπολογιστές μέσω cloud, έως τηλεόραση 3D και εντατική χρήση εφαρμογών.
Τώρα – Τεχνολογία για καλό σκοπό
Οι δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας για το καλό του πλανήτη μας είναι απεριόριστες. Με τον ίδιο τρόπο που πολλοί βιομηχανικοί τομείς βιώνουν πραγματική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας, έτσι και η σύγχρονη τεχνολογία θεωρείται όλο και περισσότερο ως μέσο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της βιώσιμης ανάπτυξης και της απόκρισης σε ανθρωπιστικές ανάγκες. Υποστηρίζοντας ένθερμα την ιδέα της Τεχνολογίας για καλό σκοπό (Technology for Good), δραστηριοποιούμαστε κάθε μέρα σε τομείς όπως κλιματική αλλαγή, φτώχεια, εκπαίδευση, υγεία, καθώς και σε ανθρωπιστικά θέματα όπως είναι το προσφυγικό ζήτημα, η ειρήνη και η ανταπόκριση σε καταστροφές. Συνεργαζόμαστε με πολλούς οργανισμούς διεθνώς για να προσφέρουμε τα ποικίλα πλεονεκτήματα της συνδεσιμότητας σε όλον τον πληθυσμό της γης. Οι συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν τη δέσμευσή μας στους Διεθνείς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (Global Goals for Sustainable Development), ένα σχέδιο 17 σημείων για τη βελτίωση του κόσμου που καθοδηγείται από τον ΟΗΕ και στο οποίο έχουν συμφωνήσει 193 κυβερνήσεις. Η Ericsson δεν συμβάλλει μόνο μέσω της συνεργασίας και καινοτομίας της· οι άνθρωποί μας γίνονται εθελοντές επί τόπου προκειμένου να επιτευχθούν και οι δικοί μας στόχοι στα πλαίσια της Τεχνολογίας για καλό σκοπό. Τα τελευταία 15 χρόνια, η ανθρωπιστική μας πρωτοβουλία Ericsson Response έχει στείλει ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους μας ως εθελοντές σε περισσότερες από 30 χώρες για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Οι εθελοντές αυτοί προσφέρουν τηλεπικοινωνιακή εξειδίκευση, εξοπλισμό και πόρους, βοηθώντας τους οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα επιφέρει θετικές αλλαγές στον κόσμο σε βαθμό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν· και η εταιρεία μας οδηγεί με πάθος αυτήν την αλλαγή.
Μέλλον – 5G
Η Ericsson οδηγεί την ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G, μαζί με τους συνεργάτες της αλλά και κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως πάντοτε συμβαίνει σε κάθε μετάβαση προς τεχνολογία επόμενης γενιάς, έτσι και στην περίπτωση του 5G η νέα τεχνολογία θα προσφέρει πολύ υψηλότερη απόδοση. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστια ευελιξία, χαμηλότερες απαιτήσεις ενέργειας, μεγαλύτερη χωρητικότητα, εύρος ζώνης, ασφάλεια, αξιοπιστία, καθώς και πολύ χαμηλότερη χρονική καθυστέρηση και κόστος συσκευών. Μόλις υλοποιηθεί παγκοσμίως η τεχνολογία 5G θα δούμε και το πλήρες δυναμικό της Διαδικτυωμένης κοινωνίας θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες χρήσης της σε περιπτώσεις που δεν έχουμε καν φανταστεί, σε νέες αγορές και με εντελώς νέα επιχειρηματικά μοντέλα, πολλά από τα οποία θα περιλαμβάνουν εφαρμογές ΙοΤ. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η Ericsson οδηγεί την αλλαγή σε κάθε ήπειρο για να γίνει το 5G το νέο παγκόσμιο πρότυπο τεχνολογίας επικοινωνίας, μέσω των συνεργασιών, της έρευνας και της καινοτομίας μας. Με την τεχνολογία 5G θα μπορούμε να λαμβάνουμε μια ταινία υψηλής ευκρίνειας σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, να εκτελούμε χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση, ή και να επεκτείνουμε στα 10 χρόνια τη διάρκεια ζωής των μπαταριών απομακρυσμένων κινητών συσκευών.
Στο μέλλον – Ευφυής μεταφορά
Η Ericsson συμβάλλει στην αναγέννησης της βιομηχανίας μεταφορών. Η πλατφόρμα μας για συνδεδεμένα αυτοκίνητα αποτελεί επανάσταση στην οδήγηση και προσθέτει αξία στους κατασκευαστές αυτοκινήτων· ήδη παίζουμε σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα των συνδεδεμένων αυτοκινήτων να κινούνται χωρίς οδηγό. Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα θα ενσωματωθούν στα συστήματα δημόσιων μεταφορών και logistics, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια, αποδοτικότητα και βιωσιμότητα στους δρόμους, τους σιδηροδρόμους και τις πόλεις μας. Οι ευφυείς μεταφορές γίνονται σταδιακά πραγματικότητα, επηρεάζοντας τους ανθρώπους και την κοινωνία σε κάθε πόλη του κόσμου, καθώς οι υποδομές ΤΠΕ μεταμορφώνουν πλήρως τη διαχείριση και τη λειτουργία των διαφόρων τρόπων μεταφοράς. Η Ericsson έχει συμβάλει στη ριζική μεταμόρφωση του τρόπου επικοινωνίας των ανθρώπων· τώρα κάνουμε το ίδιο για τον τρόπο μετακίνησής τους σε ολόκληρο τον κόσμο.