Κάποια στιγμή θα σας έχει τύχει να ακούσετε πως το ποτό που ήπιατε κάπου ήταν πετρέλαιο.Τελικά υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποια δόση αληθείας σε αυτήν την έκφραση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι το φυτό αγαύη, από το οποίο αποστάσουμε το γνωστό ποτό Τεκίλα, θα μπορούσε να αποτελέσει μία ιδανική πηγή για την δημιουργία ενός υποκατάστατου της βενζίνης, την αιθανόλη και μάλιστα με έναν τρόπο που θα έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από άλλες μεθόδους παραγωγής της.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, όπως συμβαίνει και με τις άλλες «καλλιέργειες» βιοκαυσίμων, η αιθανόλη που προέρχεται από την αγαύη, είναι εν δυνάμει ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, μιας και η ποσότητα των παραγόμενων ρύπων CO2 από τα αυτοκίνητα που κινούνται με βιοκαύσιμα υπερσκελίζεται από την απορρόφηση του CO2 από τα ίδια τα φυτά.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της χρήσης της αγαύης ως πρώτη ύλη για καύσιμο, είναι ότι δεν καταναλώνεται από τους ανθρώπους, εν αντιθέσει με τη ζάχαρη, το καλαμπόκι και άλλα φυτά. Η αγαύη ακόμα, μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιθωριακές ή ερημώδεις εκτάσεις.
Δοκιμές για το συγκεκριμένο καύσιμο γίνονται προς το παρόν στην Αυστραλία, ενώ υπάρχει φημολογία για αγοραστές που σχεδιάζουν να διεκδικήσουν εγκαταλελειμμένες φυτείες αγαύης σε Μεξικό και Αφρική.