«Την ανάγκη τους να μοιραστούν ζητήματα που τους απασχολούν ή και αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό τους περιβάλλον, “πληρώνουν” πολλές φορές οι ανήλικοι που εμπιστεύονται τρίτα πρόσωπα στο διαδίκτυο, αφού οι γονείς τους μπορεί να βρίσκονται μέσα στο σπίτι την ώρα που αυτά κάνουν “τσατ” στο ίντερνετ , ωστόσο όπως προκύπτει, δεν αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για να συζητήσουν με τα παιδιά τους», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, συνιστώντας στους γονείς ιδίως μετά το σχολείο να αφιερώνουν, έστω και τηλεφωνικά, λίγα λεπτά στα παιδιά τους.
Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, που συμμετείχε απόψε στο 3ο Συνέδριο Ψυχιατροδικαστικής Βόρειας Ελλάδας, που διοργανώνεται στην Κοζάνη και ολοκληρώνεται αύριο, «δεν φτάνει μόνο να βρισκόμαστε στο ίδιο σπίτι με τα παιδιά μας, αλλά πρέπει να επικοινωνούμε, και αυτό είναι το Firewall (τείχος προστασίας) της οικογένειάς μας».
Επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».
Αναφορικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χρήση αυτών, «αλλά με κανόνες» και με γνώμονα ότι «στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία και απόλυτη ασφάλεια».
Η αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι υπάρχει ένα εξειδικευμένο προσωπικό 20 ατόμων στην Ελληνική Αστυνομία, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 9 χρόνια έχουν γίνει στη χώρα μας 1.050 συλλήψεις.
Το φαινόμενο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, προσέθεσε και εξήγησε ότι «οι παιδόφιλοι γνωρίζουν ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία για να εντοπίσει, αλλά και να συλλάβει άμεσα τους παραβάτες». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «οι παιδόφιλοι που συλλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια είναι άρρωστα και εθισμένα άτομα που κατευθύνονται με τη σύλληψή τους σε ψυχιατρικά ιδρύματα».
Αναφορικά με τις αυτοχειρίες στο διαδίκτυο, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει προλάβει/σώσει 1.280 άτομα. «Είμαστε κοντά στον πολίτη, με τον οποίο συμπάσχουμε και σε καμία περίπτωση και ουδέποτε τον αντιμετωπίσαμε ή πρόκειται να το πράξουμε, σαν να είναι πελάτης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.