Το 2009, η Microsoft είχε αναπτύξει μια τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην αυτόματη εύρεση φωτογραφιών στο διαδίκτυο κυρίως για κακοποίηση ανηλίκων. Τη συγκεκριμένη τεχνολογία την είχε δωρίσει στο Εθνικό κέντρο Εξαφανισμένων και Εκμεταλλευόμενων Παιδιών για να βοηθήσει στον αγώνα του κατά της παιδικής πορνογραφίας.
Η αναγνώριση των φωτογραφιών βασίζεται στον υπολογισμό συγκεκριμένων χαρακτηριστικών μιας δοθείσας σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίας και με της οποίας το ψηφιακό αποτύπωμα, το σύστημα προσπαθεί να βρει παρόμοιες σε αυτή φωτογραφίες.
Όμως η τότε τεχνολογία είχε ορισμένες ατέλειες, λόγω των οποίων ακόμα και ελαφρά παραμορφωμένες φωτογραφίες δε θα μπορούσαν να αναγνωριστούν. Όμως σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στη New York Times, η Microsoft ανακατασκεύασε το συγκεκριμένο κώδικα, αναβάθμισε με λίγα λόγια το παλιότερο πρόγραμμα και παρουσίασε ένα πιο εξελιγμένο το οποίο και ονόμασε PhotDNA. Το καινούργιο πλέον είναι σε θέση να αναγνωρίζει πρόσωπα ακόμα και σε πειραγμένες φωτογραφίες.
Εδώ είναι που θα προσφέρει σημαντική βοήθεια το facebook, το οποίο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων φωτογραφίας. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα οι χρήστες του ανεβάζουν 3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες. Για να αναλογιστεί κανείς το πόσο τεράστιο νούμερο είναι αρκεί να σκεφτεί ότι είναι σχεδόν διπλάσια, η μηνιαία λέμε, και από εκείνη του πολύ διαδομένου ιστότοπου για φωτογραφίες ,flickr σε σύνολο.
Ήδη το facebook έχει ανακοινώσει ότι έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το PhotoDNA για να εντοπίσει διάφορες παράνομες φωτογραφίες, ενώ τη Παρασκευή στις 3 το απόγευμα κεντρική ώρα, θα πραγματοποιηθεί online συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Θα συμμετάσχουν τόσο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας από τη Microsoft όσο και από του facebook.