Νούμερο που θυμίζει το Ελληνικό χρέος καταμέτρησε η Business Software Alliance για την περασμένη χρονιά, όσον αφορά την αξία προγραμμάτων που διακινήθηκαν παρανόμως για τους υπολογιστές. Σταθερά αυξάνεται το ποσοστό τα τελευταία χρόνια.

Για την ακρίβεια, η αύξηση από το 2009 είναι της τάξης του 14%, ενώ το ποσό έχει διπλασιαστεί από το 2003.

Η Business Software Alliance (BSA) έχει σαν μέλη της εταιρείες όπως η Adobe Systems, η Apple, η Microsoft και η Symantec.

Οι αναδυόμενες αγορές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους δημιουργούς λογισμικού, με τη την πλειοψηφία του πειρατικού λογισμικού (αξίας 32 δις) να διακινείται σε αυτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της BSA, το 50% των PC που διακινήθηκαν στον κόσμο το 2010 κατέληξαν στις αγορές αυτές, ταυτόχρονα όμως μόνο το 20% του τζίρου για αγορές προγραμμάτων μπορεί να αποδοθεί τις ίδιες περιοχές.

Η κεντρική/ανατολική Ευρώπη και η Λατινική Αμερική έχουν το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας, με 64% έκαστη. Η Ανατολική ασία είχε κι εκείνη αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας το 2010, φτάνοντας στο 60%. Τη χαμηλότερη πειρατεία έχουν οι ΗΠΑ, με 21%.

Παρά την τόσο διαδεδομένη πειρατεία, η BSA διαπίστωσε πως δεν γνωρίζουν όλοι ότι κάνουν κάτι παράνομο. Περίπου το 60% των ανθρώπων πιστεύουν πως είναι νόμιμο να αγοράσουν μια φορά ένα πρόγραμμα και να το εγκαταστήσουν σε πολλαπλούς υπολογιστές στο σπίτι (η πιο κοινή μορφή πειρατείας), ενώ το 47% πιστεύει πως το ίδιο ισχύει για το εργασιακό περιβάλλον.

Ο CEO της BSA, Robert Holleyman, δήλωσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο, αφ’ ενός ενημερώνοντας τον κόσμο, αφ’ ετέρου εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, και φυσικά δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Βέβαια, το με ποιές διαδικασίες βρήκαν στα παραπάνω νούμερα οι τύποι της BSA, και αν τα φούσκωσαν και λιγουλάκι, αυτό ουδείς το γνωρίζει.

πηγή: pcsteps