Υποχώρησαν εντέλει  οι υπεύθυνοι του Facebook στις πολύμηνες πιέσεις της βρετανικής υπηρεσίας για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο κι εγκατέστησαν στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εφαρμογή για την καταγγελία ύποπτων ή ανάρμοστων συμπεριφορών.

Το περίφημο «κουμπί πανικού» απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 13 έως 18 ετών τα οποία καλούνται να το εγκαταστήσουν στο προφίλ τους, προκειμένου να μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες και να ενημερώνονται σε θέματα ασφάλειας.

Οι αναφορές των χρηστών τους θα διαβιβάζονται στους υπεύθυνους ασφάλειας του Facebook αλλά και που έχει συστήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Να επισημάνουμε πως το Κέντρο Παιδικής Εκμετάλλευσης και Online Προστασίας (CEOP) ασκούσε πιέσεις από το Νοέμβριο για την εγκατάσταση του κουμπιού πανικού στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη που το αποδέχτηκε ήταν η υπηρεσία Bebo.

Αρχικά οι υπεύθυνοι του Facebook  αντέδρασαν στην πρόταση, αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν έπειτα από το θόρυβο για την υπόθεση της Άσλεϊ Χολ, μιας 17χρονης Βρετανίδας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν 33χρονο που εμφανιζόταν στο προφίλ του ως έφηβος.