Η κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) DeepSeek ξεπέρασε το ChatGPT και άλλους ανταγωνιστές, κατακτώντας την κορυφή των δωρεάν εφαρμογών στο App Store της Apple στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.
Η εφαρμογή έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση δημοφιλίας από την κυκλοφορία της τον Ιανουάριο, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης.
Το DeepSeek βασίζεται στο ανοιχτού κώδικα μοντέλο DeepSeek-V3, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές του, αναπτύχθηκε με κόστος λιγότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια – σημαντικά μικρότερο από τα δισεκατομμύρια που δαπανούν οι ανταγωνιστές. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός έχει αμφισβητηθεί από άλλους ειδικούς στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το BBC.
Με την κυκλοφορία του DeepSeek-R1 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι το μοντέλο της έχει «επιδόσεις αντίστοιχες» με τα νεότερα μοντέλα του ChatGPT για εργασίες όπως τα μαθηματικά, ο προγραμματισμός και η κατανόηση φυσικής γλώσσας.
Ο Marc Andreessen, επιχειρηματίας της Silicon Valley και σύμβουλος του Donald Trump, χαρακτήρισε το DeepSeek-R1 ως τη «στιγμή Sputnik της τεχνητής νοημοσύνης», αναφερόμενος στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης που εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1957.
Η τεχνολογία πίσω από την επιτυχία
Τα προηγμένα chips είναι κρίσιμα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το DeepSeek. Από το 2021, ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αυξήσει τους περιορισμούς στην εξαγωγή προηγμένων chips προς την Κίνα.
Παρόλα αυτά, οι Κινέζοι προγραμματιστές έχουν βρει τρόπους να συνεχίσουν την εργασία τους, μοιράζοντας τεχνολογίες και πειραματιζόμενοι με νέες προσεγγίσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν πολύ λιγότερη υπολογιστική ισχύ και κοστίζουν λιγότερο από όσο πιστεύαμε στο παρελθόν – γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα της βιομηχανίας.
Οικονομικές επιπτώσεις και ανταγωνισμός
Η επιτυχία του DeepSeek είχε αντίκτυπο στις αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Nvidia, η Microsoft και η Meta, των οποίων οι μετοχές κατέγραψαν πτώση τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με αναλυτές, το κόστος εκπαίδευσης του DeepSeek είναι ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με αυτό των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης. «Μπορεί να αποσταθεροποιήσει την επενδυτική στρατηγική για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βασίζεται σε μεγάλες δαπάνες από λίγες εταιρείες-κολοσσούς», δήλωσε ο Vey-Sern Ling, σύμβουλος επενδύσεων τεχνολογίας στη Σιγκαπούρη.
Ωστόσο, η Wall Street παραμένει επιφυλακτική. Σύμφωνα με την Citi, παρά την πρόκληση που θέτει το DeepSeek, οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξή τους. «Η πρόσβαση των ΗΠΑ σε πιο προηγμένα chips αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi.
Παράλληλα, ένα νέο εγχείρημα υπό την επωνυμία «The Stargate Project» ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και διεθνείς επενδυτές, με επένδυση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στο Τέξας.
Ποιος είναι ο ιδρυτής του DeepSeek;
Το DeepSeek ιδρύθηκε το 2023 από τον Liang Wenfeng στο Χανγκζού, μια πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα.
Ο 40χρονος, απόφοιτος πληροφορικής και ηλεκτρονικής μηχανικής, είναι επίσης ο ιδρυτής του hedge fund που χρηματοδότησε το DeepSeek. Φέρεται να συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό chips Nvidia A100 – τα οποία πλέον απαγορεύεται να εξάγονται στην Κίνα. Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η συλλογή, που εκτιμάται σε περίπου 50.000 chips, του επέτρεψε να λανσάρει το DeepSeek, συνδυάζοντας αυτά τα chips με πιο οικονομικά, χαμηλών απαιτήσεων μοντέλα που παραμένουν διαθέσιμα για εισαγωγή.
Πρόσφατα, ο κ. Liang συμμετείχε σε συνάντηση με ειδικούς της βιομηχανίας και τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.