Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI) κάνουν θραύση, με την Perplexity AI να είναι η τελευταία που έγινε πρωτοσέλιδο.
Η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από τον Τζεφ Μπέζος ελπίζει να χρησιμοποιήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές για να αμφισβητήσει την Google στην αγορά μηχανών αναζήτησης, αλλά αυτό προκαλεί αναστάτωση.
Το Perplexity είναι μια μηχανή αναζήτησης και ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που συγκεντρώνει πληροφορίες από ιστοσελίδες που θεωρεί αξιόπιστες και στη συνέχεια παρέχει μια περίληψη με το δικό του εργαλείο.
Είναι μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανοίξουν την αγορά των μηχανών αναζήτησης που κυριαρχεί η Google. Η εταιρεία αναφέρει ότι η αποστολή της είναι να «εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στη γνώση», διευκολύνοντας τον καθένα να μαθαίνει και να εξερευνά νέα θέματα.
Η εταιρεία δέχεται σήμερα περίπου 15 εκατομμύρια ερωτήματα την ημέρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Το Euronews Next εξετάζει τον τρόπο χρήσης της και γιατί έγινε ξαφνικά αντικείμενο ενδιαφέροντος και διαμάχης.
Πώς λειτουργεί το Perplexity
Το Perplexity χρησιμοποιεί πολλαπλά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως το OpenAI και το Llama της Meta, για να δημιουργήσει περιλήψεις από την αναζήτησή σας.
Αλλά τι το κάνει να διαφέρει από τις αντίστοιχες της Google; Οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν δεδομένα που έχουν ενσωματωθεί στο διαδίκτυο εκ των προτέρων. Αλλά το Perplexity κάνει αναζητήσεις σε πραγματικό χρόνο, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία, το καθιστά αποτελεσματικό για θέματα που εξελίσσονται γρήγορα, όπως οι ειδήσεις.
Αντί να παρέχει μια λίστα συνδέσμων όπως άλλες μηχανές αναζήτησης, το Perplexity λέει ότι σας δίνει απαντήσεις σε «σαφή, καθημερινή γλώσσα».
Δείχνει, επίσης, συνδέσμους προς τις πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί στις απαντήσεις, ώστε να γνωρίζετε από πού προέρχονται οι πληροφορίες.
Πώς ξεκίνησε η start- up
Η Perplexity ιδρύθηκε το 2022 από τους Andy Konwinski, Aravind Srinivas, Denis Yarats και Johnny Ho, οι οποίοι γνωρίστηκαν όταν εργάζονταν στην Google AI.
Η εταιρεία εδρεύει στο San Francisco Bay Area στις ΗΠΑ και χρηματοδοτείται από διάφορες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, ενώ υποστηρίζεται και από τον ιδρυτή της Amazon και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Jeff Bezos.
Γιατί το ξαφνικό ενδιαφέρον;
Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατ. δολάρια (463 εκατ. ευρώ) με αποτίμηση 8 δισ. δολάρια (7,4 δισ. ευρώ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Κάτι που θα διπλασίαζε την αποτίμηση της εταιρείας.
Ωστόσο, ορισμένοι εκδότες ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, Forbes και Wired, και πιο πρόσφατα οι Dow Jones και New York Post του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, έχουν κατηγορήσει την εταιρεία για λογοκλοπή και web scraping, με ορισμένες από αυτές τις καταγγελίες να καταλήγουν σε αγωγές.
Μία από αυτές τις αγωγές από την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοχ ισχυρίστηκε ότι η Perplexity επινόησε ένα σχέδιο για να εκπαιδεύει τα μοντέλα της δωρεάν, εκτρέποντας την κυκλοφορία μακριά από τον ιστότοπο ενός εκδότη, ο οποίος μπορεί να είναι κρίσιμος για τα έσοδά του.
«Η αγωγή αυτή υποβάλλεται από εκδότες ειδήσεων που ζητούν αποζημίωση για το θρασύτατο σχέδιο της Perplexity να ανταγωνιστεί για τους αναγνώστες, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται το πολύτιμο περιεχόμενο που παράγουν οι εκδότες», αναφέρεται στην αγωγή που κατατέθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Η αγωγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαμάχης για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και εκδοτών σχετικά με τη χρήση νέων άρθρων και άλλου περιεχομένου χωρίς άδεια για τη λειτουργία των συστημάτων τους.
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το Perplexity διατυπώνει τις απαντήσεις του με τρόπο που μπορεί να αναπαράγει το περιεχόμενο λέξη προς λέξη.