Συμφωνία για τη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που απαιτούνται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) υπέγραψε η Google.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η συμφωνία με την Kairos Power θα προβλέπει ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον πρώτο αντιδραστήρα αυτή τη δεκαετία και θα θέσει σε λειτουργία περισσότερους μέχρι το 2035.

Οι εταιρείες δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της συμφωνίας ή το πού θα κατασκευαστούν οι μονάδες, αναφέρει το βρετανικό BBC.

Οι εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται όλο και περισσότερο στις πυρηνικές πηγές ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν τα τεράστια κέντρα δεδομένων που κινούν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στη Google.

«Η συμφωνία αυτή συμβάλλει στην επιτάχυνση μιας νέας τεχνολογίας για την καθαρή και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ΑΙ για όλους».

Τα σχέδια πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την αμερικανική Nuclear Regulatory Commission καθώς και από τοπικές υπηρεσίες πριν επιτραπεί να προχωρήσουν τα σχέδια αυτά.