«Η επιστήμη είναι σαφής: απέχουμε πολύ από την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ με τεράστια διαφορά. Κορυφαία διεθνή σύνολα δεδομένων λένε ότι οι πρώτοι οκτώ μήνες του 2024 είναι, επίσης, οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Celeste Saulo.
Η ίδια, σύμφωνα με το UN News, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα και φιλόδοξη δράση» για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, της δράσης για το κλίμα και της μείωσης του κινδύνου καταστροφών, καθώς «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα θα μπορούσαν να είναι η διαφορά μεταξύ μιας μελλοντικής κατάρρευσης ή μιας επανάστασης προς έναν καλύτερο κόσμο».
Επαναλαμβάνοντας την αυστηρή εκτίμηση της τελευταίας έκθεσης της ομάδας «Ενωμένοι στην επιστήμη» του ΟΗΕ ότι οι συγκεντρώσεις ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου θα τροφοδοτήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η κ. Saulo σημείωσε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα «προκαλούν καταστροφές στις ζωές και τις οικονομίες μας».
Τα σχόλιά της έγιναν με φόντο τις φονικές πυρκαγιές στη Λατινική Αμερική και την Πορτογαλία, μαζί με τις καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη που συνδέονται με την καταιγίδα Boris, η οποία έχει πλημμυρίσει τμήματα της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς και τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Yagi και έχουν καταστρέψει το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ, το Λάος και την Ταϊλάνδη.
Και σε μια έκκληση για παγκόσμια δράση που συμπίπτει με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπογράμμισε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των φυσικών και κοινωνικών επιστημών, της νέας τεχνολογίας και της καινοτομίας για να βοηθήσει τις χώρες να αναπτυχθούν, να μειώσουν την ευπάθειά τους στις καταστροφές και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
Ψηφιακά οφέλη στην πραγματικότητα
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση φέρνουν ήδη επανάσταση στην επιστήμη της πρόγνωσης του καιρού, καθιστώντας την «ταχύτερη, φθηνότερη και πιο προσιτή», σημείωσε, πριν προσθέσει ότι οι τεχνολογίες αιχμής των δορυφόρων και οι προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας «ανοίγουν τώρα νέα σύνορα» σε βασικούς τομείς που ήδη απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως η διαχείριση της γης και των υδάτων.
Επισημαίνοντας την αξία της δορυφορικής τεχνολογίας για την επιστήμη του κλίματος, η κ. Saulo εξήγησε ότι οι καινοτομίες στις διαστημικές παρατηρήσεις της Γης έχουν συμβάλει στη βελτίωση της παρακολούθησης των πηγών αερίων του θερμοκηπίου και των καταβόθρων άνθρακα.
Η Γενική Γραμματέας του WMO σημείωσε, επίσης, τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, όπως το «ψηφιακό δίδυμο» -το οποίο δημιουργεί ένα εικονικό αντίγραφο ενός φυσικού αντικειμένου, όπως η Γη- και η εικονική πραγματικότητα -η οποία προσφέρει καθηλωτικά προσομοιωμένα περιβάλλοντα- να συμβάλουν στην επίτευξη των παγκοσμίως συμφωνημένων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και στην ενίσχυση της ετοιμότητας για καταστροφές.
Η κ. Saulo επέμεινε ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής, καθώς κάλεσε όλες τις χώρες να μοιραστούν την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον στη Νέα Υόρκη στις 22- 23 Σεπτεμβρίου, «για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι προσβάσιμα σε όλους, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους παγκόσμιους στόχους».
Παγκόσμιος στόχος
Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν τη Συμφωνία του Παρισιού, το Πλαίσιο Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη (SDGs).
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διεθνή σύνολα δεδομένων που αναλύθηκαν για τη φετινή έκθεση United in Science, υπάρχει 86% πιθανότητα τουλάχιστον ένα έτος κατά την επόμενη πενταετία να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Υπάρχει, επίσης, 80% πιθανότητα η παγκόσμια μέση θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί προσωρινά τον 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα σε τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε έτη.
Παρά τις ζοφερές προοπτικές, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον μετριασμό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες αναμενόταν να αυξηθούν κατά 16% από το 2015 έως το 2030, ενώ η προβλεπόμενη αύξηση είναι τώρα 3%. «Αλλά το χάσμα των εκπομπών παραμένει υψηλό», υποστήριξε η έκθεση που συνέταξε ο WMO.
Προειδοποιεί, επίσης, ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στις τρέχουσες πολιτικές, υπάρχει 66% πιθανότητα η υπερθέρμανση του πλανήτη να φθάσει τους 3C αυτόν τον αιώνα. «Για να επιτευχθούν επίπεδα που να συνάδουν με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω των 2C και 1,5C, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2030 πρέπει να μειωθούν κατά 28% και 42% αντίστοιχα, από τα επίπεδα εκπομπών που προβλέπεται να επιτύχουν οι τρέχουσες πολιτικές», επιμένουν οι συντάκτες της έκθεσης.