Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην πιθανότητα τα ρομπότ να στραφούν εναντίον μας; Υπάρχει ηθική στην τεχνολογική εξέλιξη; Πού μπορεί να μας οδηγήσει η εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο; Ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις των επιθεμάτων της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης; Παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνά μας ιδιωτικές εταιρείες;

Γι’ αυτά και άλλα πολλά κουβεντιάζουμε στο νέο Podcast του Newsbeast με τον κ. Παναγιώτη Σαραντέα, υποψήφιο διδάκτορα-ερευνητή στην Ηθική της Τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ και υποψήφιο ευρωβουλευτή με το κόμμα «Δημοκράτες», που έχει ιδρύσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είναι καλύτερο να είσαι άνθρωπος με τις έμφυτες δυνατότητές σου παρά πειραματόζωο για χάρη της τεχνολογίας. Η ελευθερία του ατόμου και η αρτιότητά του είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τονίζει ο κ. Σαραντέας, προσθέτοντας πως «το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε αυτή τη στιγμή για την ηθική της τεχνολογίας αφορά πρωτίστως τις ιατρικές συσκευές». Καλεί, μάλιστα, τους νεαρούς δικηγόρους να προβούν σε νομική έρευνα, προκειμένου, όπως λέει, «να γράψουμε μαζί τους νόμους» όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης οντότητας από την επέλαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, καθώς οι απαιτούμενες διατάξεις ακόμη δεν υπάρχουν σε πλήρη έκταση, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι βρίσκονται προ των πυλών.

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος αυτή τη στιγμή ασχολείται με άλλα ζητήματα όπως είναι: η ακρίβεια, η οικονομική δυσχέρεια, το σύστημα υγείας και η αυτοκυριαρχία. «Εκεί, σε αυτά τα θέματα σπαταλάται το νομοθετικό κεφάλαιο, οπότε θα πρέπει να έλξουμε τον νομοθέτη – ερευνητή να κινηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις, που θα τις βρούμε μπροστά μας στο εγγύς μέλλον. Για να κωδικοποιηθούν τα ηθικά πλαίσια χρειάζεται επένδυση, έρευνα και ενδιαφέρον από τον νομικό κλάδο. Πρέπει να γραφτούν οι νόμοι πριν μας έρθουν οι τεχνολογίες».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή ενδεχομένως τα ρομπότ θα στραφούν εναντίον μας, ο νεαρός ερευνητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής των «Δημοκρατών» αναφέρει πως αυτό «είναι κάτι που μπορούμε προγνωστικά να το προβλέψουμε και να το προλάβουμε». Σημειώνει, μάλιστα, πως «δεν πρέπει να είμαστε τεχνοφοβικοί, καθώς όπως υπάρχουν δυστοπικά σενάρια υπάρχουν και ευτοπικά, που θέλουν τα ρομπότ να κάνουν σε λίγο καιρό όλες τις βαρετές, απεχθείς και δύσκολες εργασίες, που εκτελούμε εμείς μέχρι σήμερα, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή».

«Είμαστε σε θέση να προλάβουμε και να καθοδηγήσουμε τα ρομπότ. Εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος σε αυτό το θέμα», αναφέρει στο podcast.

Ο κ. Σαραντέας αναφέρεται ακόμη στον τρόπο που μπορεί να συμβάλει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και την προώθηση της τεχνητής γονιμοποίησης, τομέα στον οποίο καταγράφονται αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια. Τέλος, κάνει ειδική μνεία στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τη μετανάστευση και τη δυναμική της παγκόσμιας εργασίας.

Δείτε το βίντεο