Η Microsoft διερευνά σχέδια για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης της. Ο κολοσσός της τεχνολογικής βιομηχανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζήτημα της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση πολύπλοκων μοντέλων, όπως το ChatGPT.
Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία, όπως προκύπτει από μια λίστα θέσεων εργασίας, προσλαμβάνει έναν «διευθυντή προγράμματος πυρηνικής τεχνολογίας» ώστε να αξιολογήσει πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και του Microsoft Cloud.
Σύμφωνα με το CNBC, ο τεχνολογικός γίγαντας θα επικεντρωθεί στη χρήση μικροαντιδραστήρων και μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, οι οποίοι είναι πολύ φθηνότεροι στην κατασκευή και στη λειτουργία τους από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς αντιδραστήρες
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν τεράστια ποσότητα υπολογιστικής ισχύος για να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με σχετικές οικονομικές αναλύσεις, μόνο το κόστος λειτουργίας του ChatGPT θα μπορούσε να ανέρχεται σε έως και 700.000 δολάρια την ημέρα. Η Microsoft εκτιμά πως το «κλειδί» για την κάλυψη αυτής της πρωτοφανούς – για τα εταιρικά δεδομένα – ενεργειακής ανάγκης είναι η πυρηνική ενέργεια.
Όπως προκύπτει από μελέτες, μόνο η εκπαίδευση του GPT-3, της προηγούμενης έκδοσης του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, χρειάστηκε τέτοιες ποσότητες ενέργειας που παρήχθησαν πάνω από 550 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και απαιτήθηκαν 3,5 εκατομμύρια λίτρα νερού.
Δεχόμενη έντονη κριτική για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τεχνητής νοημοσύνης, η Microsoft δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ανέφερε μάλιστα πως σχεδιάζει να καταστήσει την επιχείρησή της αρνητική στον άνθρακα και με μηδενική σπατάλη υδάτινων πόρων έως το 2030.
Υπενθυμίζεται πως η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI για την ανάπτυξη και εφαρμογή του ChatGPT, επιδιώκοντας να αποτελέσει τη βάση της για τη νέα εποχή των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο. Έχοντας χάσει καθολικά τη μάχη από τη Google, η Microsoft ευελπιστεί να ηγηθεί της νέας τεχνολογίας.
Σε πρώτη φάση κατάφερε να αιφνιδιάσει – όχι μόνο τους ανταγωνιστές της αλλά και όλο τον κόσμο – με την παρουσίαση του ChatGPT. Το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης με την εμφάνισή του συντάραξε την παγκόσμια κοινότητα για τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει σε κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο.