Φέτος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έξι αθλητές θα εκπροσωπήσουν το Αφγανιστάν, με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να αναγνωρίζει μόνο τις τρεις συμμετοχές, απορρίπτοντας τις υπόλοιπες, επειδή απαρτίζονται από γυναίκες.

Η ΔΟΕ συνεννοήθηκε μόνο με την εξόριστη αφγανική επιτροπή και όχι με τους Ταλιμπάν, προσκαλώντας στη διοργάνωση έξι Αφγανούς αθλητές και αθλήτριες, με μόνο έναν άνδρα να μένει στο Αφγανιστάν, καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι συμμετέχοντες λοιπόν θα αγωνιστούν κάτω από τη μαύρη, κόκκινη και πράσινη σημαία της παλιάς υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η οποία κατέρρευσε μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων πριν από τρία χρόνια. Οι άνδρες θα διαγωνιστούν σε τζούντο, στίβο και κολύμβηση, ενώ οι γυναίκες σε στίβο και ποδηλασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του France 24 οι Ταλιμπάν καλωσόρισαν τη συμμετοχή των ανδρών, σημειώνοντας ότι θα λάβουν βοήθεια από το κράτος, ενώ δεν αναγνώρισαν εκείνη των γυναικών, γιατί απαγορεύει τον γυναικείο αθλητισμό στη χώρα.

Η αφγανική ολυμπιακή ομάδα στη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Τόκιο το 2020

«Μόνο τρεις αθλητές εκπροσωπούν το Αφγανιστάν. Επί του παρόντος, στο Αφγανιστάν ο αθλητισμός των κοριτσιών έχει σταματήσει. Όταν ο αθλητισμός των κοριτσιών δεν ασκείται, πώς μπορούν να μπουν στην εθνική ομάδα;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Atal Mashwani, εκπρόσωπος της διεύθυνσης αθλητισμού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΔΟΕ απέκλεισε το Αφγανιστάν από τους Αγώνες το 1999, κατά την πρώτη περίοδο της κυριαρχίας των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες αποκλείστηκαν επίσης από τον αθλητισμό. Η συμμετοχή του Αφγανιστάν αποκαταστάθηκε μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία μετά την αμερικανική εισβολή που επέφερε η 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά οι αγώνες του Παρισιού σηματοδοτούν τους πρώτους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα συμμετέχουν αθλητές του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στα ηνία της χώρας.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η ΔΟΕ υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση – εγκρίνοντας την αφγανική ομάδα στο πλαίσιο ενός συστήματος που διασφαλίζει την εκπροσώπηση και των 206 εθνών, σε περιπτώσεις όπου οι αθλητές δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να προκριθούν.