Με την 26η Ιουλίου, ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, να πλησιάζει, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία είναι ραγδαίες μετά την επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος (RN) στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών αλλά όχι και ικανές να χαλάσουν αυτό το μεγάλο πάρτι, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και η δήμαρχος του Παρισιού.

Οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι τρεις εβδομάδες και κάτι μέρες πριν την έναρξη των Αγώνων θα υπήρχαν διαδηλώσεις στις πλατείες της χώρας κατά της ακροδεξιάς, αυτή όμως είναι η κατάσταση που επικρατεί, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στα διεθνή ΜΜΕ για το κλίμα που θα επικρατεί στο Παρίσι.

Μια ανησυχία την οποία οι Γάλλοι προσπαθούν να «ακυρώσουν» εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους πως ό,τι κι αν γίνει το βράδυ της 7ης Ιουλίου, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει και δεν θα επηρεαστούν.

«Η Γαλλία βιώνει μια σημαντική δημοκρατική στιγμή. Πιστεύω περισσότερο από ποτέ ότι θα εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας. Η υπόσχεσή μας είναι να για ανοιχτούς Αγώνες. Οι Γάλλοι πρέπει να ζήσουν αυτούς τους Αγώνες που περιμένουν με ανυπομονησία, οπότε παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό», είπε αρχικά ο Τονι Εστανγκέ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

«Σας υπενθυμίζω ότι από την πρώτη μέρα στόχος μας ήταν να έχουμε ανοιχτούς Αγώνες και να τους κάνουμε μια πραγματική στιγμή συλλογικής υπερηφάνειας. Ποτέ δεν κάναμε πίσω για περισσότερα από δέκα χρόνια για να προσφέρουμε στους Γάλλους αυτή τη μεγαλύτερη στιγμή γιορτής και συγκέντρωσης. Και εδώ είμαστε, αυτή η γιορτή των Αγώνων, θέλουμε να είναι μεγαλειώδης, βάζουμε όλη μας την καρδιά σε αυτήν, όλη μας την ψυχή και σήμερα παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή τη φιλοδοξία να προσφέρουμε σε δεκάδες εκατομμύρια Γάλλους που περιμένουν με ανυπομονησία αυτή τη στιγμή επιτυχημένους Αγώνες», πρόσθεσε.

Όσο για την δήμαρχο Παρισιού, Αν Ινταλγκό, τόνισε: «Το πάρτι δεν θα χαλάσει. Το φεστιβάλ θα είναι όμορφο. Λέω στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ελάτε! Γιατί το Παρίσι είναι η πόλη που εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ελευθερία και είναι μια πόλη αντίστασης». Όσο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, είπε πως «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις».