Η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει ότι οι αθλητές από τη Ρωσία, όπως και τη Λευκορωσία, θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν… ουδέτεροι, χωρίς να φέρουν τα χρώματα και το όνομα των πατρίδων τους, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να γίνονται ακόμη χειρότερες τώρα λόγω του τζούντο.

Μπορεί για τους αθλητές του Ισραήλ να μην υπάρχει κανένας περιορισμός από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για αυτούς της Ρωσίας όμως υπάρχει και η κατάσταση αντί να ηρεμεί γίνεται χειρότερη.

Ο λόγος; Η ΔΟΕ έδωσε μόνο τέσσερα «εισιτήρια» σε Ρώσους αθλητές τζούντο από 14 κατηγορίες συνολικά, γεγονός που έκανε έξαλλη τη ρωσική ομοσπονδία τζούντο αφού είναι συνολικά 17 οι τζουντόκα που έχουν εξασφαλίσει, με βάση τα κριτήρια της ΔΟΕ, την πρόκρισή τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έτσι, αντί να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν 4 από τους αυτούς τους 17, αδικώντας τους άλλους 13, η ρωσική ομοσπονδία τζούντο ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει κανέναν.

«Η ρωσική εθνική ομάδα τζούντο δεν θα δεχτεί αυτούς τους εξευτελιστικούς όρους. Τέτοιες ενέργειες της ΔΟΕ υπονομεύουν την αξιοπιστία του Ολυμπιακού κινήματος και καταστρέφουν το καθεστώς των Ολυμπιακών Αγώνων ως το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Από τους 17 τζουντόκα που είχαν εξασφαλίσει Ολυμπιακή πρόκριση, η ΔΟΕ εξουσιοδότησε μόνο τέσσερις από αυτούς να συμμετάσχουν. Χωρίς Ρώσους αθλητές οι αγώνες τζούντο θα είναι ατελείς», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.