Σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιείται η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία με αρκετούς να πιστεύουν ότι αναβιώνει ένα έθιμο από την αρχαία Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδέα των Ναζί.

Δημοσίευμα του The Open University έγραψε ότι οι αρχαίοι Ολυμπιακοί δεν είχαν ως κεντρική τελετή την περιφορά μιας δάδας. Αντιθέτως, στην Ολυμπία έκαιγε η αιώνια φωτιά που διατηρούνταν αναμμένη προς τιμήν της Θεάς Εστίας και από εκεί άναβαν όσες φωτιές απαιτούνταν σε θυσίες.

Οι δάδες που χρησιμοποιούνταν για να ανάψουν αυτές τις φωτιές δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη συμβολική σημασία, σε αντίθεση π.χ. με το χρυσό δρεπάνι που έκοβαν τα κλαδιά ελιάς για τα στεφάνια των Ολυμπιονικών.

Σε άλλες αθλητικές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας όμως, υπήρχαν λαμπαδηδρομίες, όπως στα Παναθήναια και στους αγώνες προς τιμήν του Ποσειδώνα.

Στιγμιότυπο από τη φετινή Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα

Η εφεύρεση των Ναζί και επιβίωση της ιδέας

Οι Ναζί πίστευαν ότι η κλασική Ελλάδα ήταν ένας άριος πρόδρομος του γερμανικού Ράιχ. Παραδείγματος χάριν, ο Χίτλερ θεωρούσε γερμανικό φύλλο τους Δωριείς και ο Γκέμπελς είχε χαρακτηρίσει την Ακρόπολη λίκνο του γερμανικού πολιτισμού.

Όταν λοιπόν η Γερμανία ανέλαβε τους Ολυμπιακούς ανατέθηκε στον Γερμανό κλασικό μελετητή Carl Diem να βρει μια ιδέα που «θα προωθούσε το ναζιστικό ιδεώδες του τέλειου Γερμανού». Έτσι, συνδυάζοντας ένα συνονθύλευμα από διάφορες κλασικές αναφορές κατασκευάστηκε η λαμπαδηδρομία και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1936.

Σύμφωνα με το The Open University οι επόμενοι Αγώνες ματαιώθηκαν λόγω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψαν το 1948 στο Λονδίνο, αλλά εν μέσω αρνητικού κλίματος, αφού ο κόσμος ασχολούνταν με τις επιπτώσεις του πολέμου.

Έγχρωμο βίντεο από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο το 1936:

Η βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ψάχνοντας τρόπο να τραβήξουν το ενδιαφέρον οι Ολυμπιακοί, αποφάσισε να αναβιώσει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία λόγω δημοφιλίας κι ας ήταν ιδέα των Ναζί που ηττήθηκαν πριν τρία χρόνια.

Πράγματι, η πρόταση τους στέφθηκε με επιτυχία και έκτοτε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία αποτελεί σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι μήνυμα ενότητας, παρότι δημιουργήθηκε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο.