Ένα ασημένιο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε αποδοθεί στη Βρετανία πριν από 124 χρόνια, θα απονεμηθεί τελικά στη Γαλλία, σύμφωνα με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μετά από έναν αιώνα η ΔΟΕ πραγματοποίησε έρευνα για την Ολυμπιάδα του 1900, διαπιστώνοντας ότι ήταν Γάλλος ο Lloyd Hildebrand που αγωνίστηκε για το Ηνωμένο Βασίλειο και τερμάτισε δεύτερος στην ποδηλατοδρομία 25 χιλιομέτρων ανδρών στο Παρίσι.

«Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρότι ο Hildebrand αγωνίστηκε για τη Βρετανία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία και αγωνίστηκε για έναν γαλλικό σύλλογο πριν και μετά το Παρίσι του 1900», ανέφερε η ΔΟΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidethegames.biz πριν από έναν αιώνα, οι αθλητές πλήρωναν ένα παράβολο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς και κατέθεταν έναν αριθμό άδειας που εξέδιδε η εθνική ομοσπονδία με την οποία αγωνίζονταν τακτικά. Πλέον, επειδή έχουν αλλάξει οι κανόνες, η ΔΟΕ διεξάγει έρευνα για να αποδώσει τα μετάλλια των αθλητών στη χώρα καταγωγής τους και όχι εκείνη που εκπροσώπησαν.

Εκπρόσωπος της βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής σχολίασε την απόφαση, αναφέροντας πως «είχαμε επίγνωση της αλλαγής του καθεστώτος του μεταλλίου και έχουμε επωφεληθεί και εμείς οι ίδιοι σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Θα προσπαθήσουμε να ξανακερδίσουμε ένα αργότερα αυτό το καλοκαίρι».