Οι σημερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με την αρχαιότητα, όμως παραμένουν πιστοί στο δόγμα πως ο Ολυμπιονίκης πρέπει να λαμβάνει συμβολικό έπαθλο και όχι χρήματα. Εντούτοις, χωρίς υλική ανταμοιβή θα ήταν δύσκολο να συνεχίσει κάποιος μια τόσο επίπονη προσπάθεια.
Οι επιτυχημένοι συμμετέχοντες της διοργάνωσης αποζημιώνονται, λοιπόν, για τους κόπους τους, αλλά μέσω ενός συστήματος που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδει και σε άλλες όχι, σύμφωνα με το NBC.
Δημοσίευμα του CNBC ανέφερε ότι οι Ολυμπιονίκες αποζημιώνονται απευθείας από την αντίστοιχη Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους, με τα ποσά να διαφέρουν. Ενδεικτικά, ξεχωρίζει η Σιγκαπούρη που δίνει 737.000 δολάρια σε κάθε αθλητή ή αθλήτρια που κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ προσφέρουν 37.000 δολάρια σε κάθε άτομο που κερδίσει την πρώτη θέση, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται σκέψεις να μειωθούν τα χρήματα.
Επιπλέον, οι Ολυμπιονίκες μπορεί να δεχτούν φορολογικές ελαφρύνσεις, υποτροφίες, προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και άλλες παροχές. Μάλιστα, η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) προσφέρει πόρους για όσους επιθυμούν να επεκτείνουν το εμπορικό σήμα τους, σύμφωνα με το Forbes.
Βασικό ρόλο, όμως, διαδραματίζουν οι εκάστοτε χορηγοί, γιατί με τα χρήματα βοηθούν τον αθλητή όχι μόνο μετά την κατάκτηση του μεταλλίου αλλά και πριν. Επίσης, επειδή στους Ολυμπιακούς δεν κυριαρχεί μόνο ένα άθλημα, όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες μπορούν να διεκδικήσουν μια γενναία χορηγία.
Γιατί δεν πληρώνει η ΔΟΕ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ασπάζεται τη δεοντολογία που βασίζεται στις ολυμπιακές αξίες και το πνεύμα του αθλητισμού, οπότε δεν επεδίωξε να ενσωματώσει ένα κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο.
Σχολιάζοντας τη στάση της ανέφερε: «Φανταστείτε η ΔΟΕ να διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με βάση ένα κερδοσκοπικό επιχειρηματικό μοντέλο. Η διοργάνωση θα περιοριζόταν σε εκείνα τα αθλήματα που αποφέρουν τα σημαντικότερα έσοδα και δεν θα συμμετείχαν αθλητές που εκπροσωπούν ομάδες από 206 χώρες. Δεν θα ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες όπως τους ξέρουμε. Είναι ακριβώς το τεράστιο εύρος των αθλημάτων και η παγκόσμια προέλευση των αθλητών που διακρίνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από άλλες διοργανώσεις και τους κάνουν τόσο επιτυχημένους. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μοναδικό γεγονός που φέρνει όλον τον κόσμο μαζί σε ειρηνικό ανταγωνισμό».
Για αυτό τον λόγο η ΔΟΕ έχει επιβάλει όλα τα ολυμπιακά μετάλλια να αποτελούνται κατά 92,5% από ασήμι, ώστε να μην ελκύουν τα χρήματα τους αθλητές. Από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρούνται ούτε και τα χρυσά μετάλλια, που είναι επιχρυσωμένα μόνο με έξι γραμμάρια καθαρού χρυσού.
Φυσικά, αυτό δεν εμποδίζει τους Ολυμπιονίκες να πουλήσουν τα μετάλλιά τους αφού τα παραλάβουν, όμως περιορίζεται η τιμή τους, αφού ρόλο θα διαδραματίσει η δημοφιλία του αθλητή, η εποχή και οι παράγοντες που αποφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» το μοναδικό έπαθλό του.