Ο άνθρωπος που επανεφηύρε τον ρόλο του λίμπερο ήταν ένας σουπερστάρ των γηπέδων με κάθε έννοια του όρου.
Αφού έκανε το ντεμπούτο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Δυτικής Γερμανίας σε ηλικία 20 ετών, πήρε τα πάντα με την εθνική ομάδα, οδηγώντας τη ως αρχηγός σε περισσότερα από 50 ματς! Πώς να μην ονομαστεί ευρωπαίος παίκτης της χρονιάς δύο φορές στην καριέρα του;
Ο Μπεκενμπάουερ συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, με τις μουντιαλικές του ημέρες να λογίζονται εκπληκτικές. Στο πρώτο του Μουντιάλ του 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας, σκόραρε δύο γκολ κατά της Ελβετίας στο πρώτο του ματς στον κορυφαίο θεσμό, δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει την ήττα των Πάντσερ στον τελικό από τη διοργανώτρια Αγγλία.
Ο ιδιαίτερος αμυντικός εμφανίστηκε σε αναπάντεχη θέση μέσου στον τελικό του Γουέμπλεϊ, με καθήκοντα να μαρκάρει το αστέρι της Αγγλίας, Μπόμπι Τσάρλτον. Παρά την ήττα της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό, ο «κάιζερ» σκόραρε 4 τέρματα στη διοργάνωση και μπήκε έτσι στο στόχαστρο του παγκόσμιου κοινού…
Σειρά είχαν κατόπιν τα γήπεδα του Μεξικού στο Μουντιάλ του 1970, με τον Μπεκενμπάουερ να μνημονεύεται κυρίως για τον κλασικό πια αγώνα στην ημιτελική φάση με την Ιταλία, όπου έπαιξε καθ’ όλη τη διάρκεια του μοιραίου ματς για τα Πάντσερ (έχασαν με 4-3) με εξαρθρωμένο ώμο!
Με το χέρι μπανταρισμένο, ο «κάιζερ» αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ματς και έπαιξε τραυματισμένος για 120 λεπτά, αν και η ηρωική του προσπάθεια δεν δικαιώθηκε, καθώς η Δυτική Γερμανία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της βρισκόμενη στην τρίτη θέση του Μουντιάλ. Ο προ-ημιτελικός αγώνας με την Ουρουγουάη ήταν ωστόσο μια παρηγοριά για τον ίδιο…
Με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης το 1972, ο Φραντς μπαίνει στα γήπεδα της χώρας του για το Μουντιάλ του ’74 αποφασισμένος για το καλύτερο. Το τρίτο και τελευταίο του Παγκόσμιο Κύπελλο στη Δυτική Γερμανία θα τον δει στον κολοφώνα της καριέρας του, με τον ίδιο να συμβάλει τα μέγιστα στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου!
Ο μνημειώδης τελικός κατά της Ολλανδίας του Γιόχαν Κρόιφ έφερε αντιμέτωπα τα δύο αστέρια των γηπέδων, με τον θρίαμβο του Μονάχου να μετατρέπει τον Μπεκενμπάουερ σε έναν από τους μόλις δύο παίκτες στην ιστορία του Μουντιάλ που έχουν κατακτήσει μια πλήρη συλλογή μεταλλίων σε Παγκόσμια Κύπελλα (χρυσό, ασημένιο και χάλκινο)!
Παίζοντας πια στη θέση που ο ίδιος έχτισε, αυτή του λίμπερο, οργάνωνε την ομάδα από τα μετόπισθεν, μην παραλείποντας φυσικά να προωθείται στην επίθεση, καθώς αυτή ήταν η φύση του ως ποδοσφαιριστής, πάντα αεικίνητος! Και βέβαια ο Μπεκενμπάουερ έγινε ο πρώτος αρχηγός εθνικής που σήκωσε την ολοκαίνουρια κούπα της FIFA, αφού η Βραζιλία είχε πάρει στο σπίτι της το βαρύτιμο Jules Rimet τρόπαιο το 1970.
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ συμμετείχε σε 103 αγώνες με τα εθνικά χρώματα της χώρας του, γινόμενος έτσι ο πρώτος παίκτης που έσπασε το φράγμα των 100 διεθνών συμμετεχών, ενώ στο παλμαρέ του συμπεριλαμβάνεται και το Μουντιάλ του 1990 που κατέκτησε, αυτή τη φορά βέβαια από τη θέση του προπονητή…