Δύσκολο από… πολλές πλευρές το restart για τον εφετινό Παναθηναϊκό. Καινούριος προπονητής που αναλαμβάνει μια κακοποιημένη ποδοσφαιρικά ομάδα η οποία προέρχεται από πλήρως αποτυχημένη σεζόν. Επίκεινται πολλές, ίσως και «γενναίες»/τολμηρές αλλαγές στο ρόστερ, το κοινό είναι θυμωμένο, απογοητευμένο, δύσπιστο και ο μεγαλομέτοχος αποφάσισε να ανοίξει πάλι ένα νέο κύκλο, επιστρέφοντας στην εποχή Στραματσόνι.
Όταν η ομάδα λειτουργούσε ουσιαστικά, κατά διαστήματα και… πραγματικά, χωρίς τεχνικό διευθυντή. Πρωτόγνωρο για τα σύγχρονα ποδοσφαιρικά δεδομένα και μοντέλα, αναχρονιστικό για άλλους, αλλά η ζωή του Παναθηναϊκού με τον Γιάννη Αλαφούζο στο τιμόνι κύκλους κάνει…
Πριν από έναν χρόνο έδιωξε τον Γιώργο Δώνη επειδή ο κόουτς ήθελε να έχει ισχυρότερο λόγο στις μεταγραφές και έδωσε την απόλυτη εξουσία στις μεταγραφές. Έναν χρόνο μετά και αφού είχε απολύσει στο άψε – σβήσε τον Ρόκα, δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του Πιερ Ντρεοσί και αποφάσισε να δώσει τον σχεδόν πλήρη έλεγχο στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δηλαδή στον κόουτς. Αν θα βγει σε καλό ή σε κακό στον Παναθηναϊκό, θα το δούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Προς το παρόν μπορούμε να καταγράψουμε και να αναλύσουμε ποιοι και πώς θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον Παναθηναϊκό 2021-2022.
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Ο «αρχιτέκτονας» με τον ισχυρότερο λόγο
Όσοι έχουν συνεργαστεί με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρουν ότι είναι πολύ «συγκεντρωτικός». Δεν θέλει πολλούς στα… πόδια του. Μόνο τα μέλη του δικού του τιμ. Το συζήτησε πολύ αυτό το θέμα με τον Αλαφούζο προτού δώσουν τα χέρια. Και συμφώνησαν να έχει ο κόουτς τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Κορωπί. Γι’ αυτό και πιθανότατα θα ματαιωθεί η αρχική σκέψη των διοικούντων για πρόσληψη team manager. Γι’ αυτό και δεν θα δούμε «διοικητικούς» να παρεμβαίνουν στο Κορωπί. Αν και όταν το… δούμε αυτό, θα σημαίνει ότι κάτι έχει «στραβώσει», ότι κάτι δεν πάει καλά…
Ο Γιοβάνοβιτς θα έχει τον πρώτο λόγο για τις μεταγραφές και τις αποδεσμεύσεις. Εκείνος θα εισηγείται και η διοίκηση θα υλοποιεί, αν αυτό είναι δυνατόν οικονομικά. Πρόκειται για μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία ξεκίνησε δομημένη σε πολύ καλές βάσεις, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί. Δηλαδή ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν επί παραδείγματι μια εισήγηση του κόουτς δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί ή αν (αντιστρόφως) μια πρόταση του Αλαφούζου ή των συνεργατών του δεν ταιριάζει με το «θέλω» του κόουτς. Μπορεί να γίνουν εκατέρωθεν συμβιβασμοί (όπως είναι και το πιθανότερο τώρα στην εκκίνηση της σεζόν, ο Γιοβάνοβιτς άλλωστε δεν είναι παιδάκι, κοντεύει στα 60 και έχει την εμπειρία για να ελιχθεί…), μπορεί και όχι. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο Σέρβος κόουτς ξεκινά με ισχύ αντίστοιχη του Αντρέα Στραματσόνι και του Μαρίνου Ουζουνίδη στη δεύτερη σεζόν του, όταν έκανε ο ίδιος τις μεταγραφές μαζί με τον Ντίνο Διαμαντόπουλο. Όλα αυτά θεωρητικά. Να τα δούμε και στην πράξη διότι η μεταγραφική σεζόν μόλις άρχισε και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου.
Γιάννης Αλαφούζος: Παρών, αλλά χωρίς να εισηγείται ποδοσφαιριστές
Υπήρξαν περίοδοι στις οποίες ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είχε πάρει μικρές ή και τεράστιες αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στην ομάδα… γενικώς. Κυρίως στην τριετία 2017-2010, όταν η οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ ήταν η χειρότερη της εποχής του, ο Παναθηναϊκός είχε κινδυνεύσει με υποβιβασμό στη Β’ Εθνική λόγω χρεών (άλλαξε ο σχετικός κανονισμός στη Super League 1 και έτσι… «σώθηκε») και ο μεγαλομέτοχος… απείχε γενικώς. Στο άλλο άκρο δηλαδή από την τριετία 2013-2016, όταν ο Αλαφούζος ήταν ίσως ο πιο μαχητικός πρόεδρος της ΠΑΕ εναντίον αυτού που θεωρούσε «παρασκήνιο» και «διαφθορά» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν εκείνη η τριετία η περίοδος που καταπιανόταν με τα πάντα. Προσπαθούσε να μάθει ποδόσφαιρο, παίκτες, πρόσωπα και πράγματα, προσκήνιο και backstage στον απίθανο και αταίριαστο στην ιδιοσυγκρασία και τη νοοτροπία του χώρο του ελληνικού… football.
Υπάρχουν, βέβαια και σεζόν στις οποίες ασχολείται τόσο όσο του επιτρέπουν οι υπόλοιπες επαγγελματικές του δραστηριότητες, παίρνοντας τις τελικές αποφάσεις μόνο σε συγκεκριμένα πολύ σημαντικά ζητήματα. Κυρίως στις σεζόν επί Νταμπίζα, όταν είχε το κεφάλι του ήσυχο για τα οικονομικά και δεν είχε το μυαλό του στο football manager, που είναι καταπληκτικό ως παιχνίδι, αλλά μερικές φορές καταστροφικό στην αληθινή ζωή.
Από πέρυσι ο Αλαφούζος αφιερώνει καθημερινά αρκετές ώρες και μπόλικη φαιά ουσία για τον Παναθηναϊκό. Σταδιακά μετά την απόλυση Νταμπίζα, ακόμα περισσότερο μετά την απόλυση Ρόκα και αφού «ξεχρέωσε» τους πάντες, ο Αλαφούζος άρχισε να εμπλέκεται πολύ περισσότερο στην καθημερινότητα της ομάδας. Πέρυσι ήταν εκείνος ο οποίος «πήρε πάνω του» τις μεταγραφές Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες, Ιωαννίδη, εν συνεχεία επανεμφανίστηκε στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, ασχολήθηκε με τη Λίγκα και το ποσοστό από το Στοίχημα, είναι δυναμικά παρών σε όλα. Θα έχει τον τελευταίο λόγο και πάλι σε κάποια από τα μεταγραφικά θέματα, χωρίς όμως να αποφασίζει μόνος του. Αν έχει κάποια πρόταση για παίκτη, θα την «πασάρει» στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς προς έγκριση. Θα παίρνει, όμως, μέρος σε αρκετές τελικές συμφωνίες, όπως επί παραδείγματι πρόσφατα, στο deal για το καινούριο συμβόλαιο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου.
Σπύρος Βλάχος: Ο «κεντρικός υπολογιστής»
Ο «κεντρικός υπολογιστής» του Παναθηναϊκού αυτή την περίοδο. Ο άνθρωπος «για όλες τις δουλειές» και ο απολύτου εμπιστοσύνης του Γιάννη Αλαφούζου. Το Νο 1 στέλεχος της ΠΑΕ σε αρμοδιότητες και ισχύ αυτή τη στιγμή! Είναι ίσως ο μοναδικός που «μπήκε» στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μαζί με τον Γιάννη Αλαφούζο το 2012 και παρέμεινε στον Παναθηναϊκό μέχρι και σήμερα αδιαλείπτως, χωρίς να έχει αποχωρήσει ούτε για μία μέρα. Τότε, πριν από εννέα χρόνια, ως μέλος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», στην οργάνωση της οποίας είχε βοηθήσει τα μέγιστα. Εν συνεχεία ως επιχειρησιακός διευθυντής και υπεύθυνος αγώνων, ενώ είχε αναδειχθεί ταυτόχρονα και πρόεδρος της «Συμμαχίας». Κατά διαστήματα ήταν συνδετικός κρίκος διοίκησης – αγωνιστικού τμήματος με διαφορετικούς προπονητές και τεχνικούς διευθυντές, χωρίς όμως μεγάλες εξουσίες. Και από πέρυσι είναι πλήρως αναβαθμισμένος, καθώς σταδιακά του δόθηκαν από τον Αλαφούζο μεγαλύτερες αρμοδιότητες και ευθύνες.
Η απασχόληση του Λεωνίδα Μπουτσικάρη στη Super League σε συνδυασμό με την απουσία τεχνικού διευθυντή καθιστούν αυτή τη στιγμή τον Βλάχο Νο 1 «εκτελεστικό» στέλεχος στην ΠΑΕ. Συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, επαφές, σχεδόν όλα τα κάνει εκείνος! Με μάνατζερς, με παίκτες, με ομάδες. Για ανανεώσεις, μεταγραφές, αποδεσμεύσεις. Δεν θα προτείνει παίκτες από το… κεφάλι του, όμως κάποιες από τις προτάσεις των μάνατζερς μπορεί να τις μεταφέρει στον κόουτς Ιβάν. Ούτε θα παίρνει εκείνος τις αποφάσεις για τις αποχωρήσεις και τις πιθανές αποζημιώσεις, όμως θα είναι σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τον προπονητή και με τον Αλαφούζο για τέτοιου είδους ζητήματα. Δύσκολο το έργο του, αλλά αφού αποφάσισε να μπει στο χορό… Ο ρόλος του είναι κυρίως εκτελεστικός και αν τελικά ο Παναθηναϊκός δεν προσλάβει team manager θα αποδειχθεί ότι η ισχύς της συμφωνίας Γιοβάνοβιτς – Αλαφούζου είναι τεράστια. Τουλάχιστον τώρα, στην αρχή.
Πηγή: gazzetta.gr