Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με την απαγόρευση μηνυμάτων πάνω σε φανέλες ποδοσφαιρικών ομάδων, που αφορούν τη γενοκτονία των Ποντίων. Η ιστορία ξεκίνησε με αφορμή τις φανέλες της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, η οποία αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα Θράκης και κατ’ επέκταση του Απόλλωνα Πόντου (τον γνωστό και ως Απόλλωνα καλαμαριάς), που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Football League και στο Κύπελλο Ελλάδας.
Η ΕΠΟ είναι αυτή που έχει τον τελευταίο λόγο για τις εμφανίσεις των ομάδων, αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία καλείται να συμβαδίζει με τις επιταγές της UEFA. Αυτές απαγορεύουν τα πολιτικά μηνύματα στις εμφανίσεις των ομάδων και οι αναφορές για τη γενοκτονία των Ποντίων θεωρούνται τέτοιου είδους.
Μάλιστα, η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου. που επέλεξε να εμφανιστεί στο γήπεδο με την «απαγορευμένη» φανέλα στον αγώνα με τα Παγούρια για το Κύπελλο ΕΠΣ Θράκης, τιμωρήθηκε.
«Μας έγραψαν για παράβαση ζώνης αυτοκινήτου, ενώ ακόμα δεν είχαμε μπει στο αυτοκίνητο», αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας, Μιχάλης Κακουλίδης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο διαιτητής δεν ξεκίνησε τον αγώνα για τον συγκεκριμένο λόγο. Η ομάδα θα κάνει προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ, καθώς θεωρεί ότι η αναμέτρηση έπρεπε να γίνει κανονικά, ο διαιτητής όφειλε να σημειώσει την παράβαση στο φύλλο αγώνα, και από εκεί και πέρα το θέμα να παραπεμφθεί στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή.
«Θα γεμίσει με 353.000 φανέλες όλη η Ελλάδα»
Ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Απόλλωνα Πόντου, Μιχάλης Φωτιάδης, αναφέρθηκε επικριτικά επί της απαγόρευσης και τόνισε ότι «θα γεμίσει με 353.000 φανέλες όλη η Ελλάδα».
«Ο Απόλλων δεν είναι απλά κοντά με τον Πόντο, είναι συνυφασμένες έννοιες. Ο Απόλλων είναι ένας κρίκος στην ποντιακή αλυσίδα. Είναι τραγικό αυτό που έγινε με την απαγόρευση του μηνύματος για την ποντιακή γενοκτονία, τη στιγμή που έχουν περάσει άλλα μηνύματα σε φανέλες άλλων ομάδων. Αν οι Τούρκοι έχουν πρόβλημα με τον αριθμό 353.000 σημαίνει ότι αναγνωρίζουν τη γενοκτονία.
Με την αλλαγή του ονόματος σε “Απόλλων Πόντου” η στήριξη του κόσμου έχει μεγαλώσει. Το βλέπουμε καθημερινά. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα, ήρθαν δεκάδες άνθρωποι να εγγραφούν στον όμιλο και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Το Σάββατο θα είμαστε στο Κιλκίς, μετά θα πάμε στη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα. Κάθε εβδομάδα κάνουμε ραντεβού, ενημερώνουμε τον κόσμο, γράφουμε μέλη και διαδίδουμε τον Απόλλωνα και τη σχέση του με τον Πόντο.
Είναι μια καλή ευκαιρία να ακουστεί το όνομα της ομάδας και να γίνει ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών της φανέλας που θα βγει σε όλη την Ελλάδα. Αν αυτοί είναι μάγκες μία, εμείς είμαστε δύο. Όπως κάναμε το πανό, που το είδε ο διαιτητής και έφυγε, το ίδιο θα κάνουμε και με τη φανέλα. Αν δεν αφήσουν την ομάδα να τη βγάλει, θα τη βγάλει ο Όμιλος. Εμάς δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα. Και θα γεμίσει με 353 χιλιάδες φανέλες όλη η Ελλάδα.
Δεν είμαστε χούλιγκαν. Αγωνιζόμαστε για να μην ξεχάσουμε. Ζούμε μια εποχή ότι θέλουμε να διαλύσουμε τις οικογένειές μας, τις θρησκείες μας, τις πατρίδες μας. Όσο μπορούμε θα κρατάμε το λάβαρο του ποντιακού ελληνισμού ψηλά», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Metropolis.
Στο πρόσφατο παιχνίδι του Απόλλωνα Πόντου με τον Αιγινιακό για το Κύπελλο, με δεδομένο ότι οι κανονισμοί απαγορεύουν τα πολιτικά μηνύματα και στα πανό, οι οπαδοί του φάνηκαν εφευρετικοί, γράφοντας τον αριθμό των νεκρών της Γενοκτονίας των Ποντίων σαν… τηλέφωνο και χρησιμοποίησαν τη λέξη Σουμελά, που είναι σημείο αναφοράς για τους Πόντιους, αντί για τη λέξη Γενοκτονία.