Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και η διακοπή της αγωνιστικής δράσης στην προηγούμενη σεζόν κινητοποίησε τους πάντες στο στρατηγείο της Βαρκελώνης, με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωσης της Euroleague, τη θέσπιση αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου και τη λήψη μέτρων, ώστε να προστατευθεί η υγεία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και συνάμα να αρχίσει και να ολοκληρωθεί κανονικά όλο το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε κοινή γραμμή με την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ, η ECA φρόντισε να επικοινωνήσει θεσμικά με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών που εκπροσωπούνται στις δύο διοργανώσεις της (Euroleague και Eurocup), προκειμένου να ζητήσει διευκολύνσεις και ειδικές άδειες (όπου απαιτείται), όσον αφορά τις μετακινήσεις των ομάδων και των διαιτητών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η επιστολή του Τζόρντι Μπερτομέου με αποδέκτη τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά (με κοινοποίηση και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά), ζητούσε ειδική μέριμνα από την Πολιτεία για να διασφαλιστεί η διευκόλυνση των αποστολών και των διαιτητών, που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, από τις χώρες με τις οποίες -προς το παρόν και λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν- έχει διακοπεί η αεροπορική σύνδεση.

Ο λόγος για τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, αλλά και κάποιες πόλεις της Ισπανίας, όπως για παράδειγμα τη Βαρκελώνη. Την άλλη εβδομάδα, άλλωστε, ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Καταλονίας για το ματς της 4ης αγωνιστικής με την Μπαρτσελόνα, ενώ ο Ολυμπιακός καλείται να υποδεχθεί την Μακάμπι από το Τελ Αβίβ. Επίσης, ο Προμηθέας Πάτρας να μεταβεί στην Προύσσα της Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει την Μπούρσασπορ, στα πλαίσια του Eurocup.

Επιπροσθέτως, ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την εξαίρεση όλων των μελών των αποστολών από το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών, που ισχύει για όλους όσοι επιστρέφουν από τα αεροδρόμια χωρών με τις οποίες έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις.

Σύμφωνα με τη Euroleague Greece και όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα gazzetta.gr, η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού ήταν άμεση και θετική, επιβεβαιώνοντας την βούληση της Πολιτείας να στηρίξει το επαγγελματικό μπάσκετ στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, και με ειδικές άδειες άρθηκαν οι περιορισμοί που αφορούν την είσοδο στην χώρα μας των Αμερικανών πολιτών, που έρχονται για αυστηρά επαγγελματικό σκοπό (για να καλύψουν θέσεις ξένων στις ελληνικές ομάδες).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η ελεύθερη μετακίνηση των ομάδων από και προς χώρες, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει  αεροπορική σύνδεση και μειώνονται έτσι στο ελάχιστο τα προβλήματα για την διεξαγωγή των αγώνων και την απρόσκοπτη αγωνιστική λειτουργία των ομάδων.

Στα σκαριά, μάλιστα, βρίσκεται και η δημιουργία μίας μίνι επιτροπής με εκπροσώπους της Euroleague, του υφυπουργείου Αθλητισμού και της Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την επίλυση των όποιων σχετικών προβλημάτων μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Ο συγκεκριμένος χειρισμός προέκυψε μετά από πρωτοβουλία και πρόταση της ΚΑΕ Ολυμπιακός στο τελευταίο συμβούλιο των ιδιοκτητών της ECA.