Ο κύβος ερρίφθη όσον αφορά τον αντικαταστάτη του Πάτρικ Μπάουμαν στον θώκο του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, αφού δόθηκε το χρίσμα στον Ανδρέα Ζαγκλή όπως είχε γράψει και το gazzetta.gr πριν από έναν μήνα.
Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος διευθυντή των νομικών υπηρεσιών της FIBA ο οποίος είναι μόλις 38 ετών, δείγμα της επιθυμίας που υπάρχει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο του εκσυγχρονισμού
Το βιογραφικό του νέου γ.γ. της FIBA
«Ο Ελληνας Ανδρέας Ζαγκλής γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και είναι 38 ετών. Εντάχθηκε στη FIBA το 2016 ως διευθυντής του Νομικού Τμήματος, μετά από 9 χρόνια θητείας ως εξωτερικός συνεργάτης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Συμμετείχε με επιτυχία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στις Ολυμπιακές Σπουδές στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Πρόσφατα, παρακολούθησε το πρόγραμμα Leadership in Corporate Counsel στο Harvard Law School (ΗΠΑ).
Στην επαγγελματική σταδιοδρομία του ο κ.Ζαγκλής εργάστηκε ως σύμβουλος αθλητών, προπονητών και συλλόγων. Για χρόνια εργάστηκε δίπλα σε πρωτοπόρους αθλητικούς δικηγόρους, τον Παντελή Δέδε (2004-2008), τον Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν (Καναδάς, 2007) και τον Ντιρκ Ράινερ Μάρτενς (Γερμανία, 2008-2016), πριν ο Πάτρικ Μπάουμαν τον επιλέξει ως επικεφαλής του Νομικού τμήματος της FIBA. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Διαιτητικού δικαστηρίου των υποθέσεων μπάσκετ (BAT), εποπτεύοντας περισσότερες από 1000 υποθέσεις, όπως επίσης και στις δομικές διοικητικές αλλαγές που έγιναν στο Κονγκρέσο της FIBA το 2014.
Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις του ασχολήθηκε με την επίλυση διαφορών, το αντιντόπινγκ, τα media rights και την ορθή διακυβέρνηση στα σπορ. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου που παρουσιάζει το Διαιτητικό Δικαστήριο στα Σπορ σε επαγγελματίες. Είναι άριστος γνώστης τριών γλωσσών, Αγγλικά, Ισπανικά, Ελληνικά, ενώ μιλάει Γαλλικά και Γερμανικά. Ο κ.Ζαγκλής ήταν παίκτης του μπάσκετ, προπονητής και διοικητικός παράγοντας.
Αρχισε την καριέρα του ως παίκτης στα Μελίσσια το 1990 και το 1995 μεταπήδησε στο Μαρούσι. Διαδοχικοί σοβαροί τραυματισμοί στον ώμο και τρεις εγχειρήσεις έπαιξαν ρόλο ώστε το 2001 να εγκαταλείψει το μπάσκετ, έχοντας όμως, παράλληλα αρχίσει την προπονητική ενασχόλησή του. Το 2001, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ευρωπαϊκούς Πανεπιστημιακούς Αγώνες, στο Αβέιρο της Πορτογαλίας ως μέλος της ομάδας μπάσκετ, αλλά τραυματίστηκε για ακόμα μία φορά στον ώμο μία ημέρα πριν την αναχώρηση για την Πορτογαλία, που είχε ως αποτέλεσμα την τρίτη επέμβαση. Είναι ο ιδρυτής της ομάδας, Ερμής Μελισσίων και ο δημιουργός της Ακαδημίας του συλλόγου. Το 2011 ήταν αυτός που οργάνωσε την ένωση του Ερμή με την ομάδα των Μελισσίων.
Ως δικηγόρος άρχισε τη συνεργασία του με τον Παντελή Δέδε το 2004. Στα 4 χρόνια της θητείας του με τον Παντελή Δέδε εκπροσώπησε μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες της Ελλάδας, όπως ο Μιχάλης Κακιούζης και ο Γιώργος Σιγάλας, καθώς επίσης και τον σπουδαίο Λιθουανό διεθνή, Αρβιντας Ματσιγιάουσκας, την εποχή που ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ευρωπαίος παίκτης μπάσκετ. Το 2008 εντάχθηκε επισημα στο γραφείο του Ράινερ Μέρτενς και λίγο αργότερα προτείνει τροποποιήσεις για τον εσωτερικό κανονισμό της FIBA. To 2009 ανέλαβε το ρόλο του γραμματέα στο διαιτητικό δικαστήριο του μπάσκετ. Το 2016 αναλαμβάνει το ρόλο του Νομικού διευθυντή της FIBA μετά από 6 χρόνια εξωτερικής συνεργαίας με την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Εχει εκπροσωπήσει πολλά σπουδαία ποδοσφαιρικά κλαμπ σε υποθέσεις τους, όπως η Φενερμπαχτσέ, η Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, ενώ συνεργάστηκε με τον Τσάμπι Αλόνσο, τον Χάβι Μαρτίνεθ και τον Αρτούρο Βιντάλ στις υποθέσεις των μεταγραφών τους στη Μπάγερν. Ηταν επίσης γραμματέας σε σημαντικές υποθέσεις του CAS».
Πηγή: gazzetta.gr