Ο Παναθηναϊκός πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε στα play offs του Champions League κόντρα στην Μπράγκα και μετά την ήττα του με 1-0 στο «ΟΑΚΑ» το βράδυ της Τρίτης (29/8) και σε συνδυασμό με την ήττα του με 2-1 στο πρώτο ματς «υποβιβάστηκε» στους ομίλους του Europa League.

Παρόλο που απομένουν οι τρεις αποψινές αναμετρήσεις για τα play offs του Champions League με τις ηττημένες να συνεχίζουν στο Europa League, αλλά και τους δεύτερους αγώνες των play offs του θεσμού, ήδη μπορεί να σκιαγραφηθεί μια εικόνα για τους πιθανούς αντιπάλους της ομάδας του Ιβάν Γιοβανοβιτς στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA. Η κλήρωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή (1/9, 14:00).

Στους ανίσχυρους

Ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, αυτό των θεωρητικά πιο ανίσχυρων ομάδων που θα μπουν στην κληρωτίδα των ομίλων του Europa League. Ως τώρα σίγουρες στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας είναι: Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ, Ρόμα, Βιγιαρεάλ, Λεβερκούζεν και Αταλάντα – οπότε είναι πιθανό μια από αυτές να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Παναθηναϊκό.

Έπειτα στο δεύτερο γκρουπ βρίσκονται οι: Μπέτις και Μπράιτον, ενώ η ταυτότητα των υπόλοιπων έξι θα εξαρτηθεί από την έκβαση των play offs του Champions League και του Europa League. Σε αυτό το γκρουπ, πάντως, είναι πιθανό να βρεθεί η Μαρσέιγ, η γαλλική ομάδα που απέκλεισε ο Παναθηναϊκός. Στο 3ο γκρουπ η κατάσταση είναι ρευστή και η λίστα των ομάδων θα καταρτιστεί μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής διαδικασίας.

Βέβαιη παρουσία στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας θα έχουν Μπάτσκα Τοπόλα και Σερβέτ, οπότε δεν λογίζονται πιθανές αντίπαλοι του «τριφυλλιού», ενώ ενδέχεται να βρεθούν εκεί Μακάμπι Χάιφα, Στουρμ Γκρατς και Τουλούζ.

Πότε θα παίξει στους ομίλους

Όσον αφορά στο πότε θα γίνουν οι αγώνες του Παναθηναϊκού, οι ημερομηνίες των έξι αγώνων του είναι ήδη γνωστές. Η πρεμιέρα της φάσης των ομίλων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για τις 14 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα των έξι αγωνιστικών είναι το εξής:

  • 21 Σεπτεμβρίου
  • 5 Οκτωβρίου
  • 26 Οκτωβρίου
  • 9 Νοεμβρίου
  • 30 Νοεμβρίου
  • 14 Δεκεμβρίου

Πόσα λεφτά έχει εξασφαλίσει ως τώρα και τι υπάρχει στο… τραπέζι

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά το Europa League θα του αποφέρει ούτως ή άλλως πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι «πράσινοι» έχουν λάβει ήδη από την παρουσία τους στα προκριματικά πέντε εκατομμύρια ευρώ – το χρηματικό έπαθλο που δίνει η UEFA στις ομάδες που δεν συνεχίζουν στο Champions League και «πέφτουν» στο Europa League.

Στο Europa League, η παρουσία στους ομίλους αποφέρει 3,63 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε νίκη αξίζει 630.000, κάθε ισοπαλία 210.000 στους ομίλους, ενώ οι πρώτες δύο θέσεις στον όμιλο δίνουν πριμ.

Από εκεί και πέρα, στα αγωνιστικά έσοδα προστίθενται έσοδα από το market pool, που αφορούν το ελληνικό μερίδιο στα τηλεοπτικά χρήματα που εισπράττει η UEFA και θα εξαρτηθεί από το πόσες και ποιες ομάδες θα είναι μαζί με τον Παναθηναϊκό στη φάση των ομίλων, αλλά και το πόσα παιχνίδια θα δώσει στη διοργάνωση.

Μία άλλη πηγή εσόδων αφορά τη 10ετή παρουσία στην Ευρώπη, με την ομάδα που έχει τους περισσότερους πόντους σε αυτήν την περίοδο να εισπράττει 4.224.000 και την ομάδα με τους λιγότερους να περιορίζεται σε 132.000. Ο Παναθηναϊκός περιμένει να μάθει ποιες θα είναι οι 32 ομάδες των ομίλων, για να δει πόσες «μετοχές» θα εισπράξει (μετοχή = 132.000 επί Χ, όπου Χ η θέση του στην αντίστροφη κατάταξη).

Με αυτά τα δεδομένα, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει εξασφαλίσει ήδη ένα ποσό που ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ και ανάλογα αν θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος στη διοργάνωση κι αν θα πάρει νίκες και προκρίσεις μπορεί να περιμένει τα διπλάσια έσοδα.