Το Μαρόκο είναι η μεγάλη έκπληξη της φάσης των «16» του Μουντιάλ 2022 του Κατάρ. Η εξαιρετική ομάδα του Ουαλίντ Ρεγκραγκί «σόκαρε» την Ισπανία του Λουίς Ενρίκε και την άφησε εκτός τουρνουά, καθώς τη νίκησε στη διαδικασία των πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα της Σεβίλλης, Γιασίν Μπόνο. Οι Μαροκινοί έγραψαν ιστορία, πέρασαν για πρώτη φορά στους «8» και έγιναν μόλις η τέταρτη χώρα από την Αφρική που κατάφερε κάτι ανάλογο.
Η πρώτη που τα είχε καταφέρει ήταν το Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 η Σενεγάλη μέτρησε δυο νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες, μια ήττα και έφτασε μέχρι τους «8». Η Γκάνα έγινε η τρίτη ομάδα που πέρασε στα προημιτελικά Μουντιάλ. Στο τουρνουά της Νότιας Αφρικής το σύνολο του Μιλοβάν Ράγιεβατς με πρωταγωνιστή τον Ασαμόα Γκιάν μέτρησε δυο νίκες, μια ισοπαλία και δυο ήττες. Και τώρα είναι η σειρά του Μαρόκου. Για τους παίκτες του η τεράστια αυτή επιτυχία τους δεν είναι δική τους αλλά του Αλλάχ, όπως έδειξαν στις κάμερες, ενώ με τη λήξη του αγώνα προσκύνησαν όλοι τους εντός του γηπέδου ευχαριστώντας τον.
Η αγκαλιά του κόουτς Ρεγκραγκί με τη μαμά του
Ο προπονητής τους τώρα μετά τη μεγάλη πρόκρισή τους επί των Ισπανών στο Μουντιάλ του Κατάρ έτρεξε στις εξέδρες του γηπέδου «Education City Stadium» προκειμένου να αγκαλιάσει και να ασπαστεί τη μητέρα του.
Δεν ξέχασαν τον Αμπντελχάκ Νουρί
Στα αποδυτήρια οι διεθνείς θέλησαν να αφιερώσουν τη μεγάλη πρόκριση επί της Ισπανίας και στον Αμπντελχάκ Νουρί, κρατώντας μια φανέλα του.
Τον Ιούλιο του 2017 ο Αμπντελχάκ Νουρί κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του φιλικού του Άγιαξ με την Βέρντερ Βρέμης λόγω καρδιακού επεισοδίου. Μετά τις προσπάθειες των γιατρών ο χαφ του Άγιαξ ξεπέρασε τον κίνδυνο για τη ζωή του, αλλά υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Οι παίκτες της Εθνικής του Μαρόκου δεν ξέχασαν τον συμπατριώτη τους και κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την πρόκριση απέναντι στην Ισπανία κράτησαν μια φανέλα του.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμπντελχάκ Νουρί γεννήθηκε στο Άμστερνταμ από Μαροκινούς γονείς και είχε αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές της Ολλανδίας.
Την ίδια ώρα Μαροκινοί πανηγύριζαν στην Μαδρίτη, αλλά και στην Ολλανδία όπου σημειώθηκαν επεισόδια και ένταση, ενώ πίσω στη χώρα στους δρόμους βγήκε και ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’.